Ieri s-a sărbătorit în Arad Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor. Zi stabilită de UNESCO/1983 pentru atragerea interesului publicului în vederea protejării patrimoniului arhitectural.  Organizatorii acestei manifestații culturale și istorice au fost: UVVG – Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniului; Liceul de Artă –Sabin Drăgoi – Arad; Complexul Muzeal Arad; Comunitatea evreilor din Arad. Coordonator al manifestației a fost prof. Marius Grec, director al CUSMP.
Un grup de elevi de la Liceul de Artă a prezentat interesante referate, pentru cele trei monumente cu care s-a onorat sărbătoarea. Astfel cei prezenți în majoritate elevi, au ascultat secvențe din istoria „Turnului de apă” prezentate de dl. prof Horia Truță. A urmat casa „Românul” unde a apărut ziarul ce același nume în 1920, imediat ce s-a instalat administrația românească. Astăzi edificiul găzduiește un muzeu, unde poate fi văzută tipografia de atunci. Doamna Adelina Stoenescu a prezenta și primul număr al ziarului, ce face parte din comorile de mare preț a Muzeului. În final a fost prezentată Sinagoga Neologă, cu o istorie fascinantă, o legendă cu peripeții, prin care s-a obținut aprobarea de a se construi în Arad o a doua sinagogă. Episod important și pentru faptul că rabinul Aron Corin (1766-1844)a fost cel ce a liberalizat Viața spirituală a evreilor. Pentru prima dată în tot Regatul Ungariei, într-o sinagogă a fost instalată o orgă.
Manifestația prin care am avut ocazia să vorbim despre patrimoniul arhitectonic arădean, și s-au ascultat amănunte interesante, a constituit o reușită. Au cuvântat în temă dl. ing Schle­singer Ionel, președintele Comunității evreilor din Arad, Dl. prof. Horia Truță, proprietarul Turnului de Apă, Doamna Adelina Stoenescu  din partea Muzeului și Bujor Buda, Pro Urbe. Introdu­cerea și concluziile au fost relatate de domnul prof. Marius Grec.
Finalul a fost electrizant, elevi ai Liceului de Arată au interpretat melodii de epocă ascultate de către elevi pentru prima dată , ori cântate cândva, de cei mai în vârstă : „Deșteaptă-te române”, „Târâitul șarpelui ” din repertoriul Mariei Tănase şi „Du-mă  acasă măi tramvai” .
În fine, a fost o manifestare absolut reușită de mare ținută.

Recomandările redacției