Monumentul eroilor de la Kilometrul 0, la 30 de la Revoluție

1
636

Anul acesta, administrația locală va colabora cu revoluționari arădeni, pentru acțiunile de comemorare a eroilor, potrivit chiar unor reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari. Asta, la trei decenii de la revolta anti-comunistă, când Aradul a devenit cel de al doilea oraș din țară, declarat liber de comunism.

Din păcate, mulți tineri nu cunosc semnificația unor obiective din Arad, monumente ridicate în cinstea martirilor care au câștigat liberate de azi. Luna aceasta se împlinesc două decenii de la ridicarea Monumentul Eroilor Revoluției, din Piața Revoluției. Dar în fața Primăriei există un alt obiectiv ridicat în memoria martirilor. Acesta din urmă a fost recondiționat de administrația locală, după ce de aici s-a furat, iar locul a fost chiar vandalizat.

În octombrie, 2016, în fața Palatului Administrativ a fost amplasată o placă sobră, din granit negru, pe care sunt trecute numele eroilor căzuți în decembrie 1989 la Revoluție. Monumentul a fost schimbat atunci, printr-un proiect al Primăriei, cel vechi fiind ruginit și degradat.

La aproximativ un an după, vandali, oameni fără simțăminte – au rupt crucea și elementul decorativ de pe unul dintre monumentele dedicate eroilor Revoluției din 1989  – Cartea Eroilor de lângă Kilometrul 0. Nu s-au ales cu mare lucru după furt atunci, însă au reușit să distrugă un monument de mare însemnătate pentru Arad.

Municipalitatea le-a înlocuit repede apoi din nou, în perioada în care au fost manifestări de omagiere a arădenilor care și-au jertfit viața. În curând, începând cu data de 20 decembrie, la acțiunile comemorative, arădenii vot putea aprinde candele aici. De fapt, o pot face și acum.

Pe Cruce și monument s-a așterut patina timpului, însă starea lor nu este degradată. Dacă ar fi întreținute mai mult, fără dar și poate, obiectivele ar rezista mai bine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.