Monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989 – 20 de ani de la ridicare

0
582

În decembrie 2019 se împlinesc trei decenii de la Revoluția Română, dar și două decenii de la ridicarea Monumentul Eroilor Revoluției, din Piața Revoluției – în fața Palatului Administrativ Arad. Monumentul a fost ridicat atunci cu eforturi în cel de al doilea oraș eliberat de regimul comunist. Acest monument a fost în decursul timpului subiect de dispută.

Din cei peste 1.100 de morți la Revoluția Română din 89, 24 au fost arădeni (n.a 19 au fost împuşcaţi la Arad, 5 la Timişoara, Bucureşti şi Turda). Martirilor le-a fost adus un omagiu prin ridicarea monumentului.

Revenind la momentele din trecut, redăm cele declarate de curând, de Gheorghe Curta, președintele Fundației Revoluționarilor Arad și secretar al Blocului Național al Revolutionarilor 1989: „La aproximativ opt ani și ceva, spre nouă de la Revoluția Română din 1989, ne-am dus la toate oficialitățile care erau la putere atunci, la municipalitate, la administrația județului, la Prefectură să ne sprijine să putem face un monument. Eu, împreună cu revoluționarul Attila Duka i-am anunțat că «indiferent dacă ne ajutați, după ce ne-am rugat mult de voi – vă anunțăm că atunci când se vor împlini 10 ani, vom descoperi monumentul eroilor Revoluției în Arad». Duka s-a implicat, s-a dus după aprobări, în ciuda opoziției de care am avut parte în acest sens, din partea Primăriei pe atunci. Au fost multe piedici și s-au făcut insistențe până s-au primit toate aprobările. Altfel, monumentul ar fi fost dărâmat“.

Monumentul nu s-a făcut cu bani publici, ci din ce au adunat revoluționarii și urmașii revoluționarilor. Ne-am bătut mult capul ca să îl putem ridica atunci. Am strâns bani de la revoluționari și de la firme. Nu a putut zice nimeni nimic legat de finanțare, pentru că n-a fost bani publici. La 10 ani de la Revoluție, cum am promis, l-am dezvelit!“.

An de an, asociațiile de revoluționari și autoritățile organizează ceremoii aici, în zilele tragice, cruciale pentru victoria din Decembrie 1989.

Fiecare brăduţ plantat la monumentul martirilor reprezintă câte un an care a trecut de la Revoluţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.