Şeful Comitetului Rus de Investigaţii a cerut marți seară începerea unei anchete în legătura cu vandalizarea mormintelor soldaţilor sovietici înhumaţi în cimitirul din comuna ieşeană Moţca, informează agenţia de presă oficială rusă TASS.

Pe pietrele funerare a fost scrisă litera Z, cea care apare și pe tancurile rusești trimise în războiul din Ucraina. Poliția Română anchetează deja cazul și încearcă să dea de urmă celor vinovați.

Cele aproape 100 de morminte din cimitirul soldaților ruși, amenajat în comuna Moțca, au fost profanate. Localnicii își fac cruce și condamnă actele de vandalism.

Localnic: ”Doamne ferește! E rușinos așa ceva, ce vină au ei cu ce se întâmplă în Ucraina. E palma dată istoriei.”

Localnică: ”Am aflat că au vandalizat. Să îi prindă pe făptași. Așa ceva e inuman. Numai un huligan putea face așa ceva.”

Localnic: ”Sigur nu cineva din comună a făcut gestul urât. Noi aveam grijă de cimitirul ăla.”

În tinerețe, mai multe femei își amintesc cum făceau curățenie și aprindeau o lumânare la căpătâiul soldaților sovietici.

Localnică: ”Pe 1 iunie, când eram copii, mergeam și duceam flori acolo, curățam, aveam grijă de loc. Ce vină au soldații îngropați acolo cu ce se întâmplă acum în lume.”

Localnică: ”E urât, sper să îi prindă, să fie prinși făptașii. Noi suntem oameni pașnici.”

Zona nu este supravegheată video și, până acum, individul sau indivizii care și-au bătut joc de morminte nu au fost identificați.

Anca Vijiac, purt. de cuv. IPJ Iași: ”Pe plăcile funerare dintr-un ansamblu funerar din comuna Moțca au fost realizate mai multe inscripții cu vopsea. Se efectuează cercetări pentru profanare.”

Angajații de la salubritate au încercat să șteargă vopseaua de pe morminte, dar fără succes. Primarul localității spune că va încerca să refacă zona în perioada următoare, conform Protv.

Sursa Protv.

Recomandările redacției