Emoţii mari şi speranţe pe măsură, în deschiderea ediţiei I a Concursului Internaţional de Canto de la Arad

0
449

IMG_0850Concursul Internaţional de Canto Alexandru Fărcaş“

Ediţia I (18 – 22 mai 2014)

parte integrantă a proiectului

ARAD – ORAŞ CANDIDAT

CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ, 2021

 

Duminică dimineaţa, sala mare de concerte a Palatului Cultural vibra de emoţia celor peste 30 de candidaţi înscrişi în prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“, organizat de Filarmonica de Stat Arad. Înainte de ora 10,00, concurenţii s-au aşezat, timid, pe scaunele din sala de concerte, aşteptând cu nerăbdare intrarea juriului şi a reprezentanţilor organizatorilor. Tineri, talentaţi şi încrezători în şansele lor, concurenţii veniţi din diferite oraşe ale ţării, dar şi din străinătate, au făcut rapid cunoştinţă unii cu alţii, vorbind în şoaptă şi fremătând de nerbădare. O dată cu intrarea juriului şi a organizatorilor, ochii tuturor s-au îndreptat înspre urna în care se aflau biletele cu numerele de concurs, din care fiecare urma să îşi extragă numărul ordinii de intrare în concurs.

„Vă urăm bun venit la această primă ediţie a Concursului Internaţional de Canto ALEXANDRU FĂRCAŞ, concurs pe care dorim să îl impunem drept unul dintre punctele de reper ale vieţii culturale arădene“ – a spus managerul Filarmonicii de Stat Arad, dr. Alin Văcean, precizând că această competiţie de anvergură europeană se bucură de un juriu pe măsura dezideratelor organizatorilor. Cei care vor evalua talentul şi valoarea concurenţilor sunt soprana Hasmin Papiak (preşedintele juriului, de origine armeană, stabilită la Viena), Alberto de Piero (manager general al „Il Trittico Opera & Concerts“, Italia), tenorul Mario Malagnini (Italia), maestrul Constantin Ripă (profesor, compozitor, dirijor), basul Mircea Radu Sâmpetrean (România).
Cu şarmul său irezistibil, maestrul Constantin Rîpă le-a prezentat, pe scurt, celor prezenţi, marea personalitate a lui Alexandru Fărcaş, care a fost ales drept „părinte spiritual“ al acestui concurs internaţional, concluzionând: „În orice operă din ţara asta, indiferent unde se află ea, veţi găsi cel puţin un fost elev acestui mare maestru care a fost Alexandru Fărcaş, arădean de origine şi formator a zeci de generaţii de artişti lirici“.
După ce cuvintele de bun venit au fost rostite şi după ce au fost prezentate condiţiile în care se va desfăşura concursul, s-a trecut la partea cea mai aşteptată. Concurenţii au fost chemaţi, în ordine alfabetică, să îşi extragă din urnă numărul de concurs, în funcţie de care îşi vor interpreta partiturile alese, în faţa juriului. Primele repetiţii au fost programate pentru ora 13,00 a zilei de duminică, 18 mai, iar de la ora 15,00 vor apărea în faţa juriului primii concurenţi.
Concursul Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“ se va desfăşura în perioada 18 – 22 mai, publicul având acces la toate probele. Programul complet poate fi aflat de pe site-ul oficial al competiţiei – www.aradafivc.com – iar în seara zilei de joi, 22 mai, în sala mare de concerte a Filarmonicii de Stat Arad va avea loc Gala Laureaţilor, în aompaniamentul orchestrei simfonice arădene şi sub bagheta maestrului italian Roberto Salvalaio.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.