Uniunea Social Liberală agreează introducerea în noua Constituţie a moţiunii de cenzură constructive. Prin aceasta se doreşte ca iniţiatorii moţiunii de cenzură trebuie să propună şi succesorul la funcţia de prim-ministru.
Dacă reprezentanţii USL văd în această propunere de modificare a legii fundamentale stabilitate, cei ai Opoziţiei spun că e o măsură de conservare a puterii actualului Guvern. Deputatul USL Dorel Căprar spune că ideea este una bună şi vede logic faptul că dacă cineva dă jos un Guvern, acel cineva are pregătit şi premierul. „Cred că este o propunere bună şi oarecum logică. Dacă tot ar fi unele partide dispuse să dea jos Guvernul se presupune că au pregătită şi persoana care să preia funcţia de premier”, afirmă deputatul Dorel Căprar.
Pe de altă parte, deputatul PP-DD Ştefan Dalca apreciază ca inoportună o asemenea variantă şi crede că de fapt USL încearcă să îşi securizeze guvernarea pe care o are acum. „Cred că o asemenea modificare a Constituţiei nu este oportună. Apreciez că o moţiune de cenzură vizează căderea Guvernului, nu altceva. Cred că cei de la USL vor să introducă această prevedere pentru că celor două sau trei partide care pun umărul la eventuala cădere a Guvernului le va fi greu să găsească un numitor comun pentru premier. Repet, ideea unei moţiuni este căderea Guvernului, iar mai apoi, prin negocieri politice se poate ajunge la susţinerea unui premier şi a anumitor miniştri”, ne declară Ştefan Dalca, deputat PP-DD.
Deputatul Claudia Boghicevici susţine că propunerea USL privind principiul moţiunii de cenzură constructive are rodul de a cosmetiza o reformă constituţională care altfel este plină de praf în interior. Miza USL, mai apreciază deputatul PD-L, pentru modificarea Constituţiei este politizarea şi mai mult a instituţiilor statului, slăbirea rolului justiţiei şi a instituţiei prezidenţiale concomitent cu sporirea nejustificată a puterii Parlamentului. „Dacă este totuşi să vorbim despre moţiunea de cenzură constructivă trebuie spus că în cazul în care ar fi existat în România în perioada 2009-2012, cu siguranţă nu am mai fi avut o opoziţie atât de iresponsabilă cum a fost cea a USL. Ce înseamnă de fapt moţiunea de cenzură constructivă? Înseamnă că atunci când un parlamentar votează o moţiune de cenzură, votează în fapt pentru o echipă guvernamentală sau alta. Concret, dacă acest principiu exista în România în ultimii ani, USL ar fi trebuit să aibă pregătit un guvern încă din 2010 şi n-ar mai fi ajuns în mai 2012 să fie nevoiţi să guverneze total nepregătiţi, cum s-a întâmplat din păcate. Principiul moţiunii de cenzură constructive este inspirat din modelul german, acolo unde o singură dată din 1982 încoace a fost adoptată o astfel de moţiune. Semn că existenţa acestui principiu conferă o mai mare stabilitate majorităţii parlamentare, premierul desemnat la începutul unei legislaturi având mari şanse să rămână în funcţie tot mandatul, dacă nu demisionează unilateral. Până la urmă acesta este mo- tivul pentru care USL doreşte abia acum introducerea acestei măsuri”, spune Claudia Boghicevici.
Sport 73
Mircea Rednic: „Sunt un antrenor fericit, mândru de băieții mei, de echipă”
citește mai mult »