Cunosc în prezent destul de mulți pensionari încât să știu că viața lor în România este destul de grea și că, odată cu neajunsurile fizice, cu boala, se confruntă cu multe probleme financiare. Mulți dintre ei au o familie numeroasă, însă alții, printre care posibil și cititori ai ziarului nostru, se luptă cu singurătatea și, poate, cu un anumit sentiment de inutilitate. În acest articol, pentru a le ridica puțin moralul,  aș vrea să le arat că vârsta vine, totuși, cu anumite beneficii, pe care nu ar trebui să le pierdem din calcul.

În primul rând, deși ești mai în vârstă, ai mult mai multă experiență și mult mai mult discernământ. Sigur că tinerețea este plină de prospețime și agilitate fizică, însă e și vremea în care te confrunți cu cele mai multe probleme cauzate de naivitate și de lipsă de experiență. Dacă ai ajuns deja la senectute, probabil le-ai depășit pe cele mai multe dintre ele și îi poți învăța și pe alții să o facă.

În al doilea rând, deși ești mult mai experimentat, ai totuși cel mai mult timp să înveți lucruri noi. Dacă abordezi viața cu o atitudine de „eu le știu pe toate”, îți vor scăpa nenumăratele lucruri pe care nu ai putut sau nu ai avut timp să le înveți și care îți sunt la dispoziție cu un venit foarte mic. Dacă ești puțin mai îngăduitor cu tinerii, ai putea învăța chiar de la ei o serie de lucruri. 

În al treilea rând, deși probabil că ai un venit mic, ești mult mai capabil de a-l gestiona. Majoritatea tinerilor pot avea, poate, un venit mai substanțial, însă nu au liniștea sufletească de a rămâne perioade mai îndelungate la același loc de muncă. Tu ai suficientă experiență pentru a nu arunca banii pe fereastră și înțelepciunea de a le găsi un folos potrivit.

În al patrulea rând, îți este mult mai ușor să îți formezi relații. Dacă atunci când erai tânăr intrai mult mai ușor în conflict, acum ai detașarea de a lăsa lucrurile să-și urmeze cursul și de a mai da câte un sfat atunci când este necesar. Capacitatea de a-ți forma relații noi este probabil cea mai importantă abilitate pe care o poate avea un om, iar acum îți vine mult mai ușor să te împrietenești cu persoane de orice vârstă.

În concluzie, ce aș vrea să le transmit pensionarilor este să evite o mentalitate pesimistă și să rămână cât de cât persoane active. Lipsa de activitate te poate face să cazi ușor în depresie, iar pensia foarte mică te poate demoraliza. Puțină imaginație ar putea însă compensa foarte multe neajunsuri, iar, cunoscând aceste avantaje, un pensionar și-ar putea găsi noi activități mult mai ușor. Aceste lucruri nu se traduc prin faptul că veniturile foarte mici sunt un lucru normal într-o societate civilizată, însă nu ajută pe nimeni înfundarea în negativism și singurătate.

  • Liviu Alexe spune:

    Apreciabilă buna intenție, dar de unde știi tu, păpușă, cu ce probleme se confruntă pensionarii? Ai vorbit cu bunica sau – mai probabil – ai copiat articolul dintr-o revistă?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției