Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Ministerul Agriculturii araportat un număr mare de fermieri autorizați pentru achitarea avansului din subvențiile pe 2018. Puțini sunt însă fermierii care au primit până acum banii în conturi. Explicația pentru această situație a fost oferită de ministrul Petre Daea.
Data la care banii ajung în contul fermierilor variază în funcție de instituția unde au aceștia contul bancar. „Este un traseu pe care trebuie să îl urmeze, procedural vorbind, sumele acestea de bani, ca să ajungă la fermieri, între timpul când noi am autorizat la plată și timpul în care intră în cont, durează cam două zile. Dacă ai cont la Trezorerie bani ajung mai repede, dacă ai la bănci ajung în două zile”, a explicat ministrul agriculturii Petre Daea.
Plăți efectuate numai pentru fermierii cu cel mult 10 hectare
Conducerea MADR a arătat că până acum au fost plătiți numai fermieri cu suprafețe până în 10 hectare. „Au plecat banii către 384.880 de fermieri, în valoare de 109.199.497,46 euro. Sunt sume care au pornit pe flux, ajung la fermieri. (…) Am dat drumul la sumele mai mici, la fermierii mai mici, pentru că sunt situații grele afară. Datorită lipsei de apă în sol terenul se lucrează greu, trebuie executate mai multe treceri pe unitatea de suprafață, sunt cheltuieli suplimentare, într-un cuvânt, se cheltuie mai mult. Suntem în grafic”, a afirmat Petre Daea.
Fermierii care au conturi la anumite bănci au primit mai repe­de avansul. Cei mai mulți agricultori au declarat că au ajuns la ei sume cuprinse între 330 și 350 de lei pe hectar. Plata avansului pentru su­pra­față trebuie să fie alocată total până la finalul lunii noiembrie, întrucât la un interval nu foarte mare după aceasta ar urma să fie demarată plata integral a subvențiilor pe acest an.
Dacă în prezent se achită sume numai pentru fermierii din sectorul vegetal, de luna viitoare s-a anunțat cp seva acorda avansul oentru sprijinul cuplat pentru ovine și caprine. Crescătorii de vaci ar urma să intre la plată după data de 1 decembrie.

Recomandările redacției