Movile de gunoi neridicat în municipiu: arădenii au surprins că RETIM nu adună selectiv deșeurile

0
365

Nu, nu este vorba de imagini din arhivă, care stârnesc deja stări de déjà vu arădenilor sătui de problema gunoaielor. Sunt imagini reale, capturate chiar la începutul acestei săptămâni de locuitori din mai multe zone din calea Aurel Vlaicu. Movile de gunoi neridicat cu săptămânile, pubele depășite de mult, deșeuri căzute pe lângă carosabil, imagini lugubre, miros pestilențial – de asta au parte arădenii care locuiesc în această zonă.

Pozele compromițătoare, de mare folos

Din relatările cititorilor, situații similare se întâlnesc și în unele zone Micalaca. Oamenii sunt revoltați, întrucât problemele nu doar că nu se rezolvă, ci par a tinde să se permanentizeze. Arădenii încearcă să își facă singuri dreptate, deoarece autoritățile nu le rezolvă problema. Așa se face că, de fiecare dată când pubelele nu se mai disting în mormanul de deșeuri, arădenii postează imagini „cu dedicație“ pe rețelele de socializare și apelează la mass-media, în speranța că se rezolvă ceva. Și, uneori, peste noapte, munții de gunoaie neridicate cu săptămânile dispar. Practic, doar când situația escaladează și arădenii bat obrazul reprezentanților operatorului de salubrizare, arătând cum nu-și respectă obligațiile, doar atunci situația se rezolvă. Temporar.

Arădenii s-au tot revoltat împotriva operatorului salubrizare – RETIM, pentru haosul generat de neridicarea gunoaielor. În septembrie, după ce mai mulți locuitori au făcut din nou publică situația din mai multe zone, cei de la Retim au anunțat că…arădenii nu știu să arunce gunoiul selectiv, separat, drept pentru care, nu operatorul va mai ridica deșeurile. Unii nu știu ce să mai creadă și anume, este situația din unele zone din municipiu, consecința hotărârii Retim?! Ori e veșnica problemă de gestionare complet defectuoasă, problemă care a fost cap de afiș pentru scandaluri deja de prea mult timp.

„Luni, 11 noiembrie, am constat că nimic nu s-a schimbat din aprilie, când în zonă era plin de gunoi nereidicat. Practic, ne lovim de aceeași problemă ca acum o lună și jumătate, ca în vară, ca de prea multe ori. Și am ajuns să punem poze pe internet ca să se simtă Retim, administrația locală și cine nu se mai simte – să facă ceva. Vedem că numai după ce facem zarvă cu pozele se mai rezolvă problema. Cum este posibil așa ceva?!“, spune A.N, un arădean care locuiește în A. Vlaicu.

Subiniem că, după ce pozele cu munții de gunoi au făcut înconjurul internetului, la nivel local cel puțin, gunoiul a fost ridicat îân sfârșit, a doua zi.

Cine pe cine educă privind colectarea selectivă

În timp ce RETIM a ținut să atragă atenția public, că arădenii n-ar arunca cum se cuvine deșeurile, când au la dispoziție pubele selective, alții susțin că cei de la Retim nu sunt preocupați de colectare selectivă. Mai precis, oamenii se întreabă cum să nu pară că ei sunt cei care aruncă haotic gunoaiele, dacă operatorul le colectează amestecat. Pentru cei mai există pubele pentru colectare selectivă atunci?! Și cum și-ar permite operatorul să dea lecții, în această situație?!
„De ce firma Retim care strânge gunoiul își bate joc de noi:?!…I-am văzut de curând, a doua oară prima data în Micalaca zona 500, iar acum în Vlaicu, cum amestecă gunoiul (plastic, sticlă, carton). Toate le iau odată în aceeași mașină cu toate ca sunt tomberoane separate și oamenii chiar au selectat gunoiul…. Își bat joc de viata noastră.

I-am pe întrebat băieții care îl ridicau și au răspuns că să ma adresez șefilor, că ei fac doar fac ceea ce li s-a cerut“, susține un alt arădean revoltat.

La începutul toamnei acestea, cei de la RETIM susțineau că, mai mult de 50% din cantitatea de deșeuri colectată zilnic în județul Arad nu corespunde normelor stabilite prin contract. Și anume că, în sau lângă recipiente se depozitează deșeuri voluminoase, periculoase, DEEE-uri și deșeuri din construcții și că, recipientele conțin un volum mare de deșeuri vegetale verzi (n.a în special în zonele de case și în zonele rurale). Public, operatorul semnala probleme cu sortarea din pricina faptului că nu se debarasează separat deșeurile. Se pare încă că situația nu stă tocmai așa, fapt confirmat de arădeni.

În ceea ce privește situația gunoaielor care stau neridicate și vizavi de faptul că nu sunt ridicate selectiv deșeurile, la ora transmiterii știrii, conducerea RETIM nu a oferit încă niciun răspuns. Asta deși a fost contactată în timp util.

Vom reveni în cazul unui răspuns oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.