Programat în seara de joi, 8 octombrie 2015, la ora 19.00, în sala Cercului Militar Arad, medalionul dedicat compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart readuce în formatul agreat partituri de vârf ale repertoriului universal şi se numără printre marile aşteptări ale seriei concertistice. O reconfirmare a valorilor şi a geniului mozartian în spiritul do minorului pentru pian K. 491, al unei simfonii de circumstanţă, prin care Mozart intră în mod deliberat în marele domeniu al genului simfonic, nr. 36, în do major, Linz şi nu în ultimul rând al uneia dintre cele mai pline de forţă dintre uverturile sale de operă, aceea la Don Giovanni, K 525, justifică medalionul Wolfgang Amadeus Mozart din cea de a doua săptămână a stagiunii 2015 – 2016.

La pupitrul orchestrei simfonice se află de această dată dirijorul Cristian Neagu, iar cel care îl secondează în această seară rezervată reperelor muzicale ilustre este pianistul italian Ippazio Ponzetta.

Ippazio Ponzetta

Născut în 17 februarie 1975, Ippazio Ponzetta se impune atenţiei criticii internaţionale şi marelui public, datorită renumelui de „copil minune”, ceea ce îi deschide o carieră concertistică de valoare. Este laureat la numeroase concursuri pianistice naţionale şi internaţionale, absolvă cu rezultate maxime la Conservatorul „T.Schipa” din Lecce fiind considerat în unanimitate drept unul dintre cei mai buni pianişti italieni din lume şi premiat cu „Cavaliere per L”Europa” la Concursul Vidusso din Milano.

Maestrul Aldo Ciccolini, care i-a fost profesor îl aprecia:”cu certitudine, unul dintre cei mai dotaţi pianisti ai generaţiei sale”. Respectarea riguroasă a textului, sensul constructiv şi tehnica cristalină, care caracterizează stilul său interpretativ, îi permite să interpreteze cu usurinţă lucrări, începând cu epoca barocă şi ajungând la romantismul târziu şi modernism.

A susţinut  peste 500 de concerte în săli importante din Italia, Germania, Spania, Turcia, România, Bulgaria, Belgia, Rusia, Serbia, Franţa etc. şi prime audiţii absolute  precum Concertul nr. 1 op. 4 de S. Liapunov, cu Orchestra de stat a Teatrului din Istanbul şi cu Filarmonica din Bacău,  Concertul în la minor de F. Mendelssohn, interpretat la cancelaria Vaticanului din

Roma sau Concertul nr.4 de Carl Reinecke la Teatrul din Adana în Turcia. Memorabile sunt şi recitalurile din 2011 de la Sala Rachmaninov a Conservatorului Ceaikovski din Moscova, la Parlamentul Serbiei în Belgrad, toate cu mare succes de public.

Având un vast repertoriu cu acompaniament de orchestră, se dedică în prezent realizării integralei concertelor de Wolfgang Amadeus Mozart şi îşi propune interpretarea unor concerte incluse rar în repertoriul de concert, partituri semnate de mari pianişti precum Hoffman, Moskovsky, Levine, Godowsky, Giseking, Rubistein, Magaloff.

Activităţii concertistice i se alătură cea didactică, pe care o practică cu succes. Unii dintre elevii săi sunt nume deja afirmate, Scipione Sangiovanni şi Stefano Guarascio, fiind câştigătorii multor premii naţionale şi internaţionale. Este invitat să ţină cursuri de măiestrie şi perfecţionare pianistică la cele mai importante Academii şi Conservatoare din lume şi face parte din juriile multor  concursuri internaţionale. Este director artistic al Concursului Mendelssohn din Lecce şi Liszt din Grottamare (AP). Colaborează frecvent cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău în România şi Italia.

Recomandările redacției