Ministerul Transporturilor (MT) dezaprobă intenţia Organizaţiei Sindicale ‘Unitatea Sindicatul Liber Metrou’ (USLM) de a continua conflictul de muncă ce ar putea duce la greva generală din data de 30 septembrie 2013, se arată într-un comunicat al ministerului remis.

‘Noua conducere a ministerului s-a arătat interesată de problematica socială generată de neînţelegerile dintre Metrorex şi reprezentanţii USLM. În acest sens, miercuri, 4.09.2013, a avut loc la sediul MT o întâlnire între conducerea ministerului, reprezentată de secretarul de stat coordonator al relaţiei cu partenerii sociali, Nicu Buică, şi conducerea organizaţiei sindicale, reprezentată de Ion Rădoi, preşedinte al USLM’, se arată în document.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost supuse analizei problemele legate de încheierea noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivelul Metrorex.

‘În vederea identificării soluţiilor, conducerea ministerului şi-a reafirmat disponibilitatea pentru continuarea dialogului cu reprezentanţii sindicali. Astfel, în perioada imediat următoare, au fost stabilite noi întâlniri între sindicat/administraţie şi conducerea ministerului. Dovada dialogului deschis cu reprezentaţii USLM o reprezintă seria de întâlniri avute între conducerea MT şi conducerea organizaţiei sindicale începând cu luna martie a acestui an’, precizează MT.

Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acţionar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor înaintate de către USLM şi speră într-o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei create.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice, Ion Rădoi, a anunţat, miercuri, că nesemnarea contractelor colective de muncă la RATB şi Metrou declanşează o serie de acţiuni de protest care vor culmina cu blocarea în totalitate, în 30 septembrie, a transportului public bucureştean, atât cel de suprafaţă cât şi cel subteran.

Joi, circa 300 de sindicalişti vor picheta, între orele 12.30 şi 14.30, sediul Guvernului şi prefecturile din întreaga ţară.

În data de 17 septembrie, între orele 4.00 – 6.00, va avea loc o grevă de avertisment la Metrou urmată, în 18 septembrie, de un miting şi un marş de protest.

 

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției