Mucegaiul este un tip de ciupercă, ce se înmulțește prin spori. Materiale precum lemnul și gips-cartonul, mobilierul, covoarele, per­delele, cutiile, pereții și electrocasnicele pot reprezenta me­diul ideal pentru forma­rea mu­cegaiului, scrie Click.
Mucegaiul se dezvoltă doar când este suficientă umiditate pe o suprafață sau în aer. Acoperișurile care nu sunt etanșe, condensul cauzat de gătit, aburii de la duș, uscarea hainelor în interior și slaba circulație a aerului din casă sunt câteva dintre motivele care pot provoca apariția mucegaiului.
Cea mai la îndemână metodă de a stopa formarea mucegaiului este să reduci nivelul de umiditate, prin ventilarea unei camere, deschizând ferestrele sau ușa. Totodată, dezumidificatoarele și aparatele de aer con­diționat ajută la reducerea umidității în aer. În mod ideal, umiditatea într-o cameră trebuie să fie sub 60%. Când gătești, folosește hota pentru a eli­mina aburii.
Nu în ultimul rând, pentru a limita răs­pân­direa mucegaiului, e indicat să folosești produse de îndepărtare a acestei ciuperci și să cureți imediat zona în care a apărut.
Ce efecte are mucegaiul asupra stării de sănătate
Mucegaiul poate provoca strănut, tuse, congestie nazală, respirație șuierătoare, infecții respiratorii, precum și agravarea astmului și a afecțiunilor alergice. Potrivit Or­­­ganizației Mondiale a Sănătății, circa 300 de milioane dintre cazurile de astm la copii sunt cauzate de expunerea la igrasie și mucegai.
Persoanele susceptibile să aibă aceste simptome și să dezvolte și alte afecțiuni, precum depresia, sunt cele cu un sistem imunitar slăbit sau care suferă de alergii, astm sever și boli pulmonare.

Recomandările redacției