Cele mai ieftine medicamente de pe piaţă ori se vor scumpi ori vor dispărea. Tratamente esenţiale pentru boli de inimă, sistem nervos sau antibiotice ar trebui să se scumpească cu 15%, spun producătorii, conform observator. Altfel, mulți vor fi obligaţi să renunţe la ele. Pacienţii  vor găsi în farmacii doar înlocuitori, mult mai scumpi.

Din păcate se scumpesc cele mai ieftine medicamente, conform, anunțului Ministrului Sănătăţii .

Sunt negocieri intense zilele acestea între Ministerul Sănătăţii şi companiile farma. Producătorii spun că  ori creşte preţul medicamentelor negociate cu spitalele şi cele cu prescripţie medicală, ori dispar din farmacii. Facturile uriaşe la curent şi gaze  fac ca cele mai ieftine medicamente să nu mai fie rentabile.

Unele dintre ele au deja prețuri cu 50% mai mari.

Dragoş Damian, CEO companie Pharma: Medicamentele au preţurile îngheţate acum de către Ministerul Sănătăţii, chiar dacă producătorii întâmpină dificultăţi în creşterea costurilor la materii prime, materiale, agenţi, energie, utilităţi, nu putem şi nici nu trebuie să transferăm aceste costuri în preţul medicamentelor, dar din această cauză foarte multe medicamente ieftine, vorbim de cele care costă 10-15 lei, vor trebui să fie scoase din fabricaţie pentru că devin nerentabile.

Ne punem întrebarea dacă legislația nu se modifică, putem intra într-o criză a medicamentelor?

Producătorii spun că acest lucru este posibil și că vor trage linie în cele din urmă.

Simona Cocoş, director general fabrică medicamente: Avem un preț care este stablit de ministerul Sănătăţii. Este cel mai mic preţ din Europa. Este foarte dificil pentru producătorii de medicamente generice pentru că nu îşi pot transfera costurile în preţuri şi riscul este să ajungem să retragem medicamentele foarte ieftine de pe piaţă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Modul în care se construieşte preţul trebuie să ţină cont de preţul care permite existenţa pe piaţă a acelui medicament. Nu e important să fie cel mai mic preţ care duc ela dispariţia de pe piaţă, si să permită starea lui pe piaţa ţi continutitatea lui.

Producătorii ar vrea ca preţul medicamentului să fie calculat în funcţie de inflaţie.

Daniel Bran, vicepreședinte APMGR: Sunt două soluții, una la îndemâna ministerului și alta la îndemâna Parlamentului. In primul rand ar trebui modificată legislația de preț în sensul în care ar trebui sa fie posibila, cel puțin pentru medicamentele ieftine, medicamentele până în 100 de lei, ca procentul de inflație să fie reflectat în prețul medicamentului și atunci am putea vorbi de o creștere a prețului medicamentelor.

Din păcate își vor mări prețurile medicamentele esenţiale pentru bolnavii cu boli cardiovasculare, ale sistemului nervos şi chiar antibiotice.

Dacă producătorii nu se pun de acord cu ministerul Sănătăţii, pacienţii vor deconta criza. Vor cumpăra înlocuitori mai scumpi.

Producătorii nu au ratat ocazia și au mărit și prețurile produselor care se vând la liber, fără reţetă. Paracetamolul s-a scumpit cu 50%, iar ibuprofenul costă acum 19 lei, înainte era doar şapte.

Sursa observator

Recomandările redacției