Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar scumpirile din ultimele luni îi determină pe mulți dintre noi să ”taie” foarte multe lucruri de pe lista de Crăciun sau Revelion.

Dar cum românii sunt tradiționaliști, carnea de porc se numără printre produsele la care foarte mulți nu ar renunța de sărbători. Doar că în ultima perioadă nici acest produs nu mai e la fel de accesibil ca în anii trecuți și sunt persoane care se gândesc să renunțe la carnea de porc din cauza prețurilor din ce în ce mai ridicate.

Oamenii fac față din ce în ce mai greu creșteriilor de prețuri care au afectat aproape toate categoriile de produse, de la carburanți și energie electrică, la gaze naturale. Se pare că nici carnea de porc nu a fost ocolită de scumpiri, din contră a fost și este puternic afectată și asta, la doar câteva săptămâni înainte de Crăciun.

Chiar dacă România se confruntă în continuare cu foarte multe focare de pestă porcină africană, Aradul nu a fost afectat iar gospodarii încearcă să vândă cât mai repede animalele de teamă că va  ajunge focarul și la noi. În marile magazine  cea mai mare parte a cărnii de porc  provine din import.

Mulți arădenii  au început să deja să cumpere carne de porc pentru Crăciun fie din magazine fie de la țărani.

Prețul mediu pentru kilogramul de porc în viu a fost de 8,14 lei la fermele autorizate, potrivit știrileprtv.ro.

 Din păcate, însă arădenii nu pot să achiziționeze carnea la acest preț pentru că  porcii din ferme se vând doar către abatoare.

Am vrut să vedem cât costă un kilogram de carne de porc în Arad

Într-o carmangerie am găsit  carcasă de porc este 18 lei per kilogram, asta dacă este cumpărată întreagă. Dar prețul poate să crească dacă este cumpărată numai o parte din ea.

„Costă mai mult dacă o vindem tranșată:  rasolul ar fi la 15 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la  24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei ”, spune administratorul carmangeriei.

În supermarketuri prețurile sunt între 25- 30 de lei pe kilogram, în funcție de tipul de carne.

În ultimii ani, arădenii au început să achiziționeze carne de porc direct de la țărani, asta chiar dacă legea interzice acest lucru din considerente sanitar-veterinare.

În această perioadă platformele de anunțuri sunt pline de vânzători, dar și de cumpărători, dornici să achiziționeze produse de la țară.

 Pe raza județului Arad kilogramului cărnii de porc ,,în viu” variază între 13 și chiar 18 de lei, în funcție de cum a fost crescut.

Spre exemplu în comuna Pleșcuța kilogramul de porc în viu este 13 lei, iar în zona Lipovei între 15- 18 lei.

,, Prefer să cumpăr de la țărani pentru că este crescut sănătos și măcar știm ce mâncăm. Din magazine nu mai avem curaj. Am găsit la Pleșcuța cu 13 lei kilogramul și voi lua de acolo”, spune un arădean.

Conform Institutului Național de Statistică, în luna octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului 2021.

,, Am de vânzare porc cu 15 lei pe kilogram, în viu, și nu duc lipsă de clienți. Am primit avans pentru fiecare dintre ei. Clienții vor să-I taie la mine chiar înainte de Crăciun. Facem toate analizele să fim în regulă cu tot”, spune un crescător din zona Lipovei.

Sunt și arădeni pentru care carnea de porc va fi doar un vis, deoarece nu își permit anul acesta. ,,Vom lua câteva pulpe, suntem bătrâni, mâncăm puțin. Sunt doar eu cu soțul. Când eram tineri tăiam un porc, făceam preparate, era frumos. Acum nu ne mai permitem și  nici n-am avea unde să le păstrăm. Am scos și congelatorul din priză să nu plătim așa mult. Ne-am obișnuit să cumpărăm doar cât mâncăm”, ne povestește o pensionară.

Așadar, cu carne de porc sau nu, sărbătorile acestea vor fi mult mai scumpe. Iar pentru mulți dintre noi masa de Crăciun va fi mai modestă decât în anii trecuți, din cauza veniturilor mici și a prețurilor piperate la mai toate produsele.

Recomandările redacției