Zilnic ne sună în urechi ,,se scumpește energia electrică, se scumpesc gazele, benzina, alimentele”. Românii câștigă puțin și cam aproape tot venitul lunar se duce pe mâncare și utilități. Conform statisticilor, o persoană cheltuie în medie 1.807 lei pe lună, cu 400 de lei mai mult decât salariul minim net. O treime din această sumă se duce pe mâncare şi băuturi nealcoolice, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cu toate că veniturile medii ale gospodăriilor din România au crescut în ultimul an cu 7,7%,  cheltuielile s-au majorat cu 7,6%, ne arată datele publicate de INS.

Așadar veniturile lunare medii reprezintă 5.384 lei pe gospodărie şi 2.099 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei sunt , în medie, de 4.627 lei lunar pe gospodărie, adică 1.804 lei pe persoană, şi au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

Pe ce cheltuie românul banii? Cei mai mulţi bani se duc pe produsele alimentare şi băuturile nealcoolice cam  33,7% (948 de lei) din consumul gospodăriilor. De asemenea, datele INS arată că 16,4% (462 de lei) din veniturile medii din gospodării se duc pentru plata facturilor legate de locuinţă, apă, electricitate, gaze sau alţi combustibili.

Tot potrivit  INS, românii alocă în medie 239 de lei pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte, ceea ce reprezintă 8,3% din veniturile totale din gospodărie. Şi cam aceeaşi sumă, 232 de lei, cheltuiesc românii pe băuturi alcoolice şi tutun, ceea ce ce reprezintă 8,3% din veniturile lunare.

Ce înțelegem noi de aici? Păi înțelegem că românul nostru muncește ca să mănânce și să plătească facturi. Unii dintre noi, nici nu visează să meargă într-un concediu, sau să facă îmbunătățiri locuinței în care trăiesc. Sunt mulți români, din păcate, care trăiesc de azi pe mâine.

 Merg des la cumpărături și văd foarte mulți oameni în vârstă care cumpără extrem de puțin. După o viață întreagă în care au muncit, acum își duc traiul de azi pe mâine, dintr-o pensie de mizerie. Am văzut o scenă care m-a cutremurat pur și șimplu. O doamnă, aflată la vârsta pensiei, își cântărea un castravete. Și dacă vă imaginați că ar fi fost un castravete mare, vă înșelați. Era un castravete cornichon, din aceia pe care îi punem în borcan la murat pentru iarnă. Unul foarte mic. L-a pus cu demnitate pe cântar și la cântărit. A pus eticheta pe el și s-a îndreptat spre casă.  M-am întristat  teribil văzând acest lucru. Bătrâneii noștri ,,vânează” ,din păcate, ofertele supermarketurilor, când în magazine e marfă de proastă calitate și ieftină. Părinții și bunicii nostri, după o viață întreagă de muncă, pe vremea unui regim plin de restricții și lipsuri, au ajuns să mânănce mult mai prost decât înainte de Revoluție. Nici ceilați români de nivel mediu și sub mediu nu o duc mai grozav, ei doar supraviețuiesc. Mulți dintre ei lucrează în condiții grele în fabrici, cu norme uneori imposibil de realizat și pe salarii minime. Ei nu mai speră la pensie. Duc o viață modestă și muncesc ca să mânănce ieftin, prost și să plătească facturi.

 

 

Recomandările redacției