primariaMai multe lucrări care au ca scop reabilitarea şi modernizarea curţii interioare a Primăriei Arad vor fi efectuate anul viitor, în urma acestora fiind create locuri de parcare, alei şi spaţii de socializare. Conform proiectului „Reabilitare curte interioară, împrejmuire şi spaţii adiacente la Primăria Mu­nicipiului Arad”, care va fi spus aprobării, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, valoarea investiţiei este estimată la peste 567.000 lei.
În urma unei evaluări, s-a constatat că pavajul din curtea primăriei, zonele verzi şi cele destinate spaţiilor tehnice, precum şi împrejmuirea sunt deteriorate fizic şi nu mai corespund funcţional şi estetic.
„Pentru organizarea unor activităţi ale Primăriei Municipiului Arad şi pentru asigurarea locurilor de parcare necesare în vederea încărcării/descărcării anumi­tor materiale din magazii, arhivă, situaţii de urgenţă, amenajarea spaţiului verde, spaţiilor tehnice, platformă pentru deşeuri, s-a con­siderat oportună realizarea documentaţiilor tehnico-econo­mice necesare pentru reamenaja­rea curţii interioare”, se menţio­- nează în proiectul de hotărâre.
Astfel, se doreşte refacerea re­ţelei de canalizare menajeră, reabilitarea împrejmuirii, respectiv placarea soclului cu placaj din piatră naturală, completări la panourile din fier forjat, finisate cu vopsea bronz auriu metalizat cu patină, şi montarea unui sistem de deschidere automată a porţii, pe bază de telecomandă cu deschidere prin glisare şi renunţarea la barieră.
În proiect mai este prevăzută realizarea unei mici parcări în incintă pentru a putea fi utilizată în diferite scopuri necesare în primărie, prefectură sau pentru unele intervenţii, amenajarea cu vegetaţie adecvată amplasată în jardiniere şi/sau ronduri, com­- pletarea vegetaţiei lipsă din zonele înverzite care marchează accesele.
De asemenea, se doreşte realizarea de spaţii de socializare loc de primire/organizare întâlniri, realizarea de alei şi platforme placate cu piatră naturală. Acelaşi proiect mai prevede amenajarea iluminatului ornamental, mascarea cu paravane şi vegetaţie a tuturor spaţiilor tehnice din curtea interioară şi amenajarea unei platforme pentru deşeuri cu mascarea containerelor.
Durata de realizare a investiţiei a fost estimată la 4 luni.
Clădirea Primăriei Municipiului Arad, construită între anii 1874 – 1876, este monument istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice, mo­numente istorice reprezentative pentru patrimonial cultural local. De-a lungul timpului, asupra clădirii s-a intervenit pentru execuţia de lucrări de reabilitare – restaurare, executate  atât în interior cât şi în exterior.
Constructiv clădirea are forma literei U şi închide între laturile sale o curte interioară.

Recomandările redacției