acoperisuriProprietarii imobilelor din centrul oraşului care fac obiectul Programului multianual pentru creş­te­- rea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din municipiul Arad trebuie să facă intervenţiile de reabilitare după reguli stricte.
Astfel, conform regulamentului de intervenţie, aprobat de consilierii locali, pentru acoperişuri este obligatorie conservarea formei originale, ca suprafaţă închisă, împre­ună cu şarpantele şi lucarnele isto­rice. „La reabilitarea învelitorilor se recomandă păstrarea ţiglelor tradiţionale. Dacă refolo­sirea lor nu mai este posibilă, înlocuirea se va face cu ţigle noi, având aceeaşi nuanţă de culoare şi acelaşi format. Învelitoarea va fi din acelaşi material pe toată suprafaţa, în funcţie de partea componentă a acoperişului. Se va respecta tipul de material iniţial, dacă se găsesc surse documentare despre acesta, în caz contrar se vor prelua materialele caracteristice ale stilului clădirii”, se menţionează în regulament.
În acelaşi document se mai specifică faptul că la turnurile clădirilor toate ornamentele din tablă de zinc vor fi remodelate după cele existente sau după documentaţii foto. „Este interzisă utilizarea învelitorilor şi a altor materiale care din asocierea dintre textură şi profilatura proprie nu sunt specifice zonelor cu caracter istoric, rezidenţiale şi reprezentative: tabla cutată, tabla ondulată, tabla ştanţată care imită ţigla, materiale bituminoase la învelitori şarpante, plăci din policarbonat celular/alveolar, tabla zincată, plăci azbociment, plăci fibră de sticlă, PVC etc”, se mai precizează în regulament.
Lucarnele se vor conserva în forma în care există şi se vor restaura, fără a fi înlocuite cu lucarne nespecifice şi netradiţionale. Realizarea lucarnelor noi trebuie facută doar cu respectarea formelor, proporţiilor şi modelelor istorice.
Amplasarea jgheaburilor şi burlanelor trebuie realizată astfel încât acestea să se integreze în compoziţia faţadei, fără să se schimbe poziţia iniţială. Burlanelor li se vor asigura trasee verticale şi se vor poziţiona discret pe faţade (la colţuri, în intrândurile clădirilor), fără deteriorarea decoraţiilor. Coşurile de fum şi de ventilaţie se vor restaura şi se vor realiza după modelele existente.
Antenele nu trebuie să fie văzute de la stradă
Este permisă amplasarea antenelor TV şi a celor de WLAN casnice, cu condiţia ca acestea să nu fie vizibile de la stradă.
În cazul vopsirii unor elemente de feronerie de pe acoperiş, culorile vor fi adecvate, după cele ale feroneriei de la faţade şi culorilor pastel ale faţadelor: cu tonalităţi de nuanţe care prin refracţie/reflexie să nu sufere distorsiuni de percepţie a culorii. Culorile şi texturile materialelor admise la intervenţii (conservare/restaurare) pentru acoperişurile monumentelor istorice sunt cele naturale, obţinute prin prelucrarea primară a acestora, în funcţie de materialele originale/iniţiale: ţiglă ceramica arsă (neglazurată, fără efecte suplimentare de oxidare), tablă din zinc sau cupru, fier forjat, fier şi/sau oţel protejat cu vopsea anticorozivă, scândura traforată, frezată, sculptată, protejată şi vopsită în culori armonizate cu faţada şi învelitoarea.

  • A.Pop spune:

    In sfarsit, incepe ceva sa se miste si cu cladirile valoroase din Arad. Regulamentele pentru fatade si acoperisuri ar trebui sa fie completate si cu unul privind reabilitarea portilor de la aceste cladiri, nu cumva sa vedem porti – termopane la ele. Bineinteles, inafara fatadelor, ar trebui sa fie inclusa si obligativitatea renovarii peretilor laterali, vizibili si acestia din strada. Cat despre ruinele de pe Tribunul Dobra si in alte cateva locatii din Arad, si acolo ar trebui gandita o modalitate de „disparitie” a acestora. Si ceea ce este foarte important – sa se inceapa odata lucrarile de reabilitare, pana nu se distrug complet aceste valori ale Aradului.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției