Muntenegru, cel mai nou membru al Alianţei Atlanticului de Nord, vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn până la sfârşitul anului 2019, pentru a-şi consolida securitatea în urma unor atacuri efectuate în 2016 şi 2017, relatează Mediafax.
Guvernul a aprobat recent semnarea celor două documente care stabilesc operaţiunile şi rela­ţiile funcţionale cu Centrul Coope­rativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE) de la Tallinn. Documentele privind ade­rarea vor fi semnate în această vară, iar Muntenegru este aşteptat să adere în 2019.
Aderarea la Centrul NATO pentru apărare cibernetică îi va permite statului să îşi consolideze capabi­lităţile de securitate cibernetică, în urma îngrijorărilor privind atacurile efectuate de hackerii ruşi asupra agenţiilor guvernamentale şi pu­blicaţiilor online.
Potrivit unor document obţi­nute de reporterii de la BIRN, Guvernul a afirmat că „atacurile efectuate în spaţiul cibernetic al statului Muntenegru au devenit mai complexe şi au consecinţe mai mari”.
Recent, România a afirmat că vrea să adere la CCDCOE până la sfârşitul anului 2019. Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Australia şi Elveţia se află deja în procesul de aderare. În luna martie, reporterii de la BIRN au relatat că grupul de hackeri Fancy Bear este suspectat că ar fi în spatele a mai multor atacuri cibernetice care au vizat instituţiile din Muntenegru.

Recomandările redacției