Canalul Mureșel traversează municipiul Arad prin zone foarte populate. Este binecunoscut gradul de contaminare al acestui canal infect și efectele extrem de grave pe care îl are asupra sănătății, până la urmă a întregii populații a Aradului. Cu toate astea, deși problema persistă de ani buni de zile, nimeni nu s-a grăbit să miște vreun deget și fiecare aruncă pisica în ograda altuia.

Ministrul Mediului, nici o rezolvare

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a fost prezent la Arad, unde a susținut o conferință în sala Ferdinand. Au fost prezente oficialități și conducerea locală și județeană a Aradului. Printre proiectele prezentate s-au numărat: regenerarea urbană, care cuprinde asfaltarea cartierelor și înființarea de noi parcuri; stația de sortare a deșeurilor; transportul în comun; legarea străzii Andrei Șaguna, printr-un pod, de cartierul Aradul Nou; stație pentru biciclete; reabilitarea grădinițelor; infrastructură pentru mașinile electrice – aspect despre care a vorbit de fapt și ministrul Fechet. În schimb, problema canalului Mureșel a fost adusă în discuție foarte pe scurt și în trecere, de către primarul Călin Bibarț, care a spus că există un proiect de amenjare a unor piste de biciclete de-a lungul canalului, asta după ce Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va efectua lucrările de colmatare. Nimeni nu știe însă când vor avea loc aceste lucrări și în același timp nimeni nu a vorbit nimic despre efectul dezastruos pe care îl are Mureșelul asupra mediului.

Nici măcar după ce i-am atras noi atenția asupra efectelor pe care le are apele infectate ale Mureșelului asupra mediului, în acest scop i-am pus la dispoziția ministrului fotografii cu apele infectate, acesta nu a găsit nici un răspuns. În locul său a răspuns primarul Călin Bibarț, care ne-a informat că „problema se află în ograda Ministerului Agriculturii“.

Până când totul va arăta la fel de bine ca pe hârtie, arădenii sunt obligați să trăiască sub imperiul mizeriei, al mirosului insuportabil și al bolii. Pentru că dacă Direcția de Sănătate Publică Arad nu ar fi ocupată doar cu monitorizarea celor care tușesc sau își suflă nasul în batistă, ar putea monitoriza gradul de periculozitate pe care îl are acest canal infect asupra sănătății populației municipiului Arad.

Situația este cu atât mai critică cu cât mizeria capătă amploare la ieșirea de sub Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, ceea ce automat presupune cât de toxică poate fi apa care curge prin mijlocul orașului, la câțiva metri de casele arădenilor. Toate dejecțiile de la Spitalul Județean se revarsă în apa Mureșelului și nimeni nu zice și nu face nimic. În ciuda faptului că, în special în lunile de vară, dar nu numai, mirosul pestilențial emanat de canalul Mureșel atinge cote de intolerat, iar mulți arădeni au semnalat acest lucru autorităților, însă fără nici un ecou.

Este foarte limpede că, din moment ce mizeria apei se amplifică după ce trece pe sub Spitalul Județean, în această apă ajung soluții și dejecții care sunt interzise. Care au efecte catastrofale asupra sănătății oamenilor. Este revoltător ce se întâmplă. Și este cu atât mai scandalos cu cât această bombă biologică se târăște sub nasul nostru de ani de zile, fără să-i pese cuiva. Pur și simplu sănătatea arădenilor este ignorată, fără nici o urmă de păsare sau implicare din partea autorităților și a administrației.

 

Foto: Voicu Sida 

  • Civica spune:

    REVOLTATOARE lipsa de implicare in aceasta sursa de poluare si infectie, care de zeci de ani,nu unul sau doi ani,este pasata de la un minister la altul, fara ca autoritatile locale sa impuna necesitatea urgenta de intubare a acestui canal pestilential, in centrul orasului.NOI CU CINE VOTAM?

  • Stelian Popescu spune:

    Propun desființarea acestui canal prin astupare,întrucât nu mai folosește nimănui.Cred că ar fi mai ieftin să se construiască o altă secție de pompare în aval,acolo unde se va putea,și un alt canal cu apă curată din Mureș racordat la stația de pompare, care să alimenteze cu apă curată terenurile agricole ale agricultorilor din zona Pecica-Nădlac,cu legătură spre rețeaua de canale din Ungaria din zona Turnu-Battonya,spre a-i putea deservi cu apă,contra-cost și pe vecinii noștri unguri ocupați intens în domeniul agricol.Mă întreb cum poate fi tolerat faptul că un oraș ca Aradul,care se pretinde cel puțin civilizat,să fie ,,tăiat,,de la est la vest,de această porcărie care se numește canalul Mureșel! Autoritățile locale au vreun proiect pe termen lung legat de eliminarea acestui poluator important al orașului? Toți aruncă ,,pisica moartă,,în ograda celuilalt,iar arădenii cuminți inhalează zilnic noxele emanate în mediul lor de habitat.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției