Murphologie filarmonico-văceană (II)

0
505

(urmare din numărul trecut)

Dacă Tiberiu Varias a deranjat pe cineva în vreun fel, ceea ce este cât se poate de posibil, a deranjat ca vicelider sindical, deşi el avea aprobarea dirijo­rului, care era de faţă şi nu pu­sese încă mâna pe baghetă – deci repetiţia nu începuse. Trăncănelile lui Varyas ca vicelider sindical i-au deranjat însă teribil pe doi colegi artişti interpreţi la instrumente, colegi care se sforţau din răsputeri, gîfîind şi dîndu-se peste cap precum Greuceanu, să se concentreze şi să se introducă-n    atmosfera şi-n stratosfera repetiţiei. Înclin să cred că unul dintre „deranjaţi” este cel care, refuzând iniţial să plece în turneu la Milano, a revenit asupra deciziei ferme după îndelungi meditări la condiţia mi­zeră a artei şi după o repetiţie cu Varyas la contrabas (din trei repetiţii programate), şi-a decis că el trebuie să meargă la Milano, că el, nu Varyas, trebuie să se sacrifice şi să deie totul din el, ca artist, întru slava Filarmonicii şi-ntru gloria mini­gerului.
În acelaşi fel, mare lucru ca „deranjata” de la cor să nu fie corista care n-a apărut pe lista iniţială a formaţiei pentru Milano, coristă pentru care Văcean „s-a pus de-a curmezişu’” – că ori suplimentează italienii locurile la cor, ori rămâne altă coristă acasă ca să plece „de­ranjata” de-acum, ori nu mai pleacă nimeni, deci şi Varyas stă acasă – dar vorba ceea: om trăi pîn-om muri, şi-om vedea de-i aşa ori altfel.
Ciudat, dar vorbirea Varyasului în faţa colectivului nu l-a deranjat deloc, dar deloc-deloc-deloc, pe dirijor. În mod normal, dirijorul (care „bungheşte” des­tul de bine româneşte), ar fi trebuit să reclame onor conducerii văcene a filarmonicii, dar ce să reclame dacă sindicalistu’ n-a deranjat nimic!?!
Dintre toţi deranjaţii de ie­şirea lui Varyas în faţa cole­gilor ca să le spună că va fi un miting contra lui Văcean Meneger, cel mai deranjat a fost Văcean. Cum celălalt membru al tande­mului frăţesc (arhitectul), nu era pe-aproape ca să sune la telefonul de urgenţă spre-a chema poliţia, singura opţiune care i-a mai rămas la-ndemînă vajnicului zbir filarmonic e da­rea afară a lui Varyas, care-i bătută-n cuie, deci se va face, spre întărirea concordiei în feuda filarmonică peste care-mpărăţeşte azi cel mai nelegiuit conducător pe care l-a avut Filarmonica de la-nce­puturi şi pînă-n veacul vecilor.
Aruncarea-n drum a lui Ti­beriu Varyas (cu contrabas cu tot), n-ar fi prima ispravă a destoinicului cîrmaci de instituţie publică trecută-n sistem privat, şi n-o fi nici ultima, că gargaragii mai sînt, refuznici în a linge tălpile văcene-s destui, o grămadă nu vor să se supună nici în ruptu’ capului…, dar şi cozi de topor sînt în orice pădure, aşa că micul război din Filarmonică are toate şansele să se-accentueze.
Între timp, adică între dări afară şi dări în judecată, printre găurile-n buget (multe de tot), practicate de rozătorul filarmonic şi astupate din bani pu­blici (deci din banii mei şi-ai tăi, cititorule!), de primar şi de consilieri, se mai angajează prin concurs… angajaţi deja ai Filarmonicii, se mai fac comisii de concurs profesional prezidate de personalul neartistic şi din care lipsesc specialiştii în me­serie (darea afară a lui Daniel Rădoiaş, dirijorul corului, din comisia de concurs pentru angajarea în cor), se mai angajează ca pianist Măria Sa Mini­ger Văcean – fără concurs (sau poate-a fost şi nu ştiu eu, şi comisia o fi fost prezidată de tîmplar – care-a scris procesul verbal cu tesla!), se mai… multe alte cele…
(va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.