Muzeul Orășenesc Lipova ar urma să intre în reparații capitale – spun reprezentanții Consiliului Județean, care de curând au alocat bani pentru documentații tehnice necesare demarării investițiilor.

Vorbim de o sumă de puțin 87.000 de lei, pentru servicii de proiectare generală, pentru lucrări de reparații capitale a clădirii monument istoric și a ansamblului arhitectonic, în scopul revitalizării și valorificării patrimoniului muzeal, dar și a clădirii monument istoric aflate în administrarea Complexului Muzeal Arad. „După realizarea proiectării, Complexul Muzeal Arad urmează să depună spre finanțare un proiect pentru accesarea de fonduri europene sau granturi ambasadoriale USA în vederea realizării lucrărilor”, susține Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Muzeul se găsește într-un castel vechi din secolul al 18-lea, un Palat Versailles în miniatură, care, în anul 1922, a fost cumpărat de omul politic Sever Bocu. Acesta era ministru al Banatului în momentul în care a început să decoreze imobilul din Lipova. Aduce în 1930, de la Viena, inclusiv 4 teracote, care și acum pot fi admirate. În actualul muzeu sunt expuse permanent picturi ale celor mai celebri și valoroși artiști români: Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu. Într-un an, peste cinci mii de turişti trec pragul muzeului.

Astfel, investițiile vor consta în efectuarea unor reparații interioare, refacerea acoperișului, a rețelelor de apă și curent, introducerea unor instalații de climatizare, montarea de sisteme de supraveghere video și sisteme de alarmă.

Recomandările redacției