Trei evenimente impresionante din punct de vedere muzical au avut sau vor avea loc în această perioadă în Arad, iar pentru iniţiativa organizării lor merită cel puţin menţionate. Primul eveniment s-a desfăşurat în prima sâmbătă a lunii septembrie şi este vorba despre cea de-a X-a ediţie a Galei de operă Open Air. Ideea organizării unui asemenea eveniment, întâlnit la tot pasul prin oraşele ţărilor civilizate ale lumii, a fost una bună, iar conti­nuarea sa este de apreciat. Spectacolul de operă în aer liber, organizat de către Filarmonica de Stat arădeană adună în fiecare an cel puţin trei mii de spectatori, care urmăresc cu sufletul la gură interpretarea artiştilor de pe scenă. Chiar dacă nivelul soliştilor nu este de fiecare dată unul superlativ, fiind foarte greu să aduni laolaltă cu un buget ca al Aradului, somităţi ale scenei lirice, melomanii se bucură de muzica artiştilor arădeni. Arii celebre din opere italiene, dar şi o colecţie generoasă de canţonete napolitane au constituit temele principale ale Galei de operă Open Air, din acest an în Parcul Reconcilierii. Orchestra simfonică şi Corul academic au fost dirijaţi de către maestrul italian Giuseppe Carannante, iar solişti au fost sopranele Marialucia Caruso şi Antonietta Siniscalchi, tenorul Francesco Malapena şi baritonul Pier Luigi Dilengite, o distribuţie complet italiană. Al doilea eveniment interesant mai ales prin locaţie, extraordinar de bine gândită, este ABC la Aeroport. Festivalul care va împleti muzica electronică cu rock-ul dar şi cu alte genuri, se va desfăşura pe 16 septembrie, în incinta aeroportului, unde vor exista patru scene cu muzică diferită. Vor veni la Arad artişti din Anglia, Germania, Ungaria, foarte apreciaţi pe scenele internaţionale. De asemenea, vor fi nelipsite şi trupe bine cunoscute precum Viţa de Vie, Subcarpaţi şi Bere Gratis, care vor interpreta împreună cu un invitat special şi anume Gheorghe Zamfir. Concerte vor avea loc şi în hangar, într-o ambianţă cu proiecţii de lumină şi efecte speciale, dar şi într-un cort african, o variantă abordată în premieră la Arad. De asemenea, va fi organizat şi un „Silent Disco”, unde participanţii vor primi căşti la care vor putea asculta trei genuri de muzică diferite.
Evenimentul care va încununa însă toamna muzicală arădeană îl reprezintă fără îndoială deschiderea stagiunii Filarmonicii de Stat. Chiar dacă deschiderea în sine a unei stagiuni ar trebui să reprezinte un eveniment extraordinar pentru un oraş civilizat şi cu veleităţi culturale, totuşi de data aceasta „ve­deta“ este reprezentată din nou de locaţie. Celebra cantată profană Carmina Burana va fi astfel interpretată în interiorul Fabricii de Vagoane Astra Călători, în locul în care au fost cons­- truite tramvaiele Imperio.
Cele trei evenimente grandioase merită aplaudate, în special pentru faptul că mai dezamorţesc un Arad care parcă intrase într-o ceaţă densă de amorţeală culturală.

Recomandările redacției