Despre Uniunea Salvați România (USR), partidul făcut de Nicușor Dan pe scheletul Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), care a făcut o surpriză frumoasă, în Capitală, la alegerile locale, se spun vrute și nevrute. Sunt voci care susțin că în spatele formațiunii s-ar afla ONG-urile controversatului afacerist George Soros, iar mai nou că Serviciul Român de Informații ar fi contribuit la mediatizarea candidaților pentru alegerile parlamentare apelând la publicațiile „apro­- piate”. De-o fi una, de-o fi alta, nu știu și sper sincer  ca nici Soros să nu-și fi băgat coada și nici SRI să nu se fi implicat chiar așa de mult în politică încât
să-și facă propriul partid. Ar fi foarte grav și periculos pentru sănătatea democrației.
Ceea ce știu despre USR este că a participat la alegerile din decembrie sub sloganul „În sfârșit ai cu cine!”, care a fost prezentat cu surle și trâmbițe. Mai știu că partidul s-a lipit ca marca de scrisoare de imaginea fostului premier Dacian Cioloș, în speranța unei colaborări fructuoase dacă acesta ar fi fost desemnat din nou să formeze echipa guvernamentală. De asemenea, o serie de miniștri tehnocrați, mai mult sau mai puțin capabili, s-au regăsit pe listele de candidați ale USR. Rezultatele au fost însă dezamăgitoare comparativ cu așteptările și mai ales cu sondajele date publicității de publicațiile „prietene” care prevesteau că partidul lui Nicușor Dan, cel care circulă cu metroul, va rupe tot și va da clasă atât PSD-ului, dușmanul de moarte, cât și PNL-ului, ceva mai frecventabil, dar nu îndeajuns de bun pentru a forma o alianță.
Când s-a tras linie, noua formațiune politică rezultată după tragedia de la Colectiv, a obținut cam 9% din voturi. Nu e rău pentru un partid atât de tânăr, dar este foarte puțin dacă ne gândim la cât de umflat a fost înainte de alegeri.
Personal, până zilele trecute, în afară de Nicușor Dan și mult mai carismatica Clotilde Armand, mai știam vreo trei sau patru nume de politicieni useriști, doctorul Adrian Wiener, fost purtător de cuvânt al Spitalului Județean Arad, fost director al respectivului spital, un om căruia nu prea ai ce să-i reproșezi, care a câștigat la redistribuire un mandat de senator de Arad; Sergiu Vlad, celălalt parlamentar de Arad al formațiunii, despre care am auzit prima dată atunci când am aflat că este pe primul loc pe lista de candidați la Camera Deputaților; Vlad Alexandrescu, controversatul fost ministru al Culturii și Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, despre care nu am prea auzit lucruri bune, în rest, o mare necunoscută. La începutul săptămânii am mai aflat cum se numește un membru marcant al partidului, desemnat din partea USR să îndeplinească și func­ția de vicepreședinte al Senatului. Este vorba, ați ghicit, despre senatorul Mihai Goțiu, jurnalist și scriitor de la Cluj, filmat când dormea în timp ce participa la dezbateri. Să fim înțeleși, nu îi contestă nimeni talentul și nici pregătirea pro­- fesională, dar, din câte am văzut are carențe imense la capitolul prestanță. În plus, când a răspuns întrebărilor jurnalistei de la Antena 3, pentru a da explicații de ce a dormit în timpul serviciului, părea cam buimac, articulând cu greu câteva cuvinte. Este același Mihai Goțiu care l-a condus, marți, alături de Cătălin Predoiu, pe președintele Klaus Iohannis, atât la venirea, cât și la plecarea de la Parlament. Privindu-i pe cei doi amfitrioni, nu am putut să nu remarc ținuta lui Predoiu…
Dar să revenim la ceea ce le reproșez useriștilor. Când ai un om mai boem, așa cum e acest Goțiu, nu îl pui să fie vicepreședintele Senatului, pentru că riști să te facă de râs, prin comportamentul său mai lipsit de control, să spunem. Cu atât mai mult cu cât membrii USR se lăudau ca vor face o altfel de politică și nu vor proceda ca acei politicieni plictisiți, care erau filmați sau fotografiați periodic că dorm în timpul ședințelor.
O altă surpriză neplăcută a fost prestația lui Nicușor Dan care a dat din colț în colț atunci când a fost întrebat de ziariști despre ordonanța de urgență care a scos lumea în stradă, arătând că este total nepregătit și că a venit la întâlnirea cu presa de pe altă planetă, ca să nu mai vorbesc de limbajul său dezlânat. Până la urmă, cred că, pentru moment cel puțin, sloganul partidului ar trebui schimbat în „N-ai cu cine!”. Spun pentru moment, în condițiile în care oameni ca Wiener, care ar fi mult mai potrivit pentru funcția de vicepreședinte al Senatului sau Clotilde Armand ar putea schimba în bine percepția despre USR, dacă ar fi lăsați.

Recomandările redacției