• Interviu cu Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova

IMG_2894 IMG_2897 IMG_2898 IMG_2900Comuna Târnova este o comună mare și cu oameni gospodari. Are în componență șase sate: Târnova – centru de comună, Agrișu Mare, Arăneag, Chier, Dud. Pentru a ve­dea câteva aspecte din viața acestei frumoase comune, dar și despre cum stau lucrurile – pentru că Primăria nu mai are Consiliu Local de aproape doi ani, fiind dizolvat – am purtat săptămâna trecută o discuție cu primarul comunei Târnova, Florin Farcaşiu.
– Domnule primar, ce se mai întâmplă acum în comuna pe care o păstoriți de multă vreme?
– Trebuie să spun că în această perioadă în comuna Târnova se întâmplă câteva lucruri bune, în sensul că tocmai suntem la finalizarea unui proiect european care are  o valoare de un milion de euro. Este vorba de 10 km de drum agricol la care s-a încheiat asfaltarea în urmă cu două săptămâni, urmând ca recepția finală să fie în această săptămână, la cele două tranșe; după aceasta se va face cea de-a treia. Investiția este de un milion de euro, pe Măsura 125 reabilitare drumuri agricole. Mai avem pe Măsura 34 POR o școală în Agrișu Mare. După părerea mea este cea mai mare clădire din comună, după 1990 încoace. Construcția este în roșu, urmând să beneficiem de 700.000 lei pentru finalizarea ei. Suntem spre finalizare cu lucrările exterioare la Biserica Ortodoxă din Agrișu Mare, un lăcaș de cult pe care-l consider ca pe o carte de vizită pentru comună. Parohia din Agrișu Mare este păstorită de părintele protopop din Ineu. Eu sper ca până la finele acestui an să se finalizeze și să fie sfințite lucrările executate.
– Care e situația generală, știut fiind că nu aveți Consiliu Local?
– N-am bătut pasul pe loc, chiar dacă nu am avut Consiliu Local. Întotdeauna am avut în vedere Învă­țământul și Sănătatea. Chiar vreau să mai punctez câteva realizări din domeniu; vorbesc de lucrările de la școala și de la grădinița din satul Dud, pentru ca și aici copiii să aibă niște condiții decente de școlarizare, așa cum sunt și în celelalte sate aparținătoare comunei. Am avut în vedere și amenajarea unui Punct sanitar în satul Dud, pentru ca asistentul medical să poată avea o locație pusă la punct unde să poată veni în caz de necesitate. De asemenea, investițiile începute vreau să le termin pentru ca anul acesta să-l închidem cu succes.
– Totuși, ați avut lucrări de in­vestiții substanțiale; cum ați   pu­tut rezolva dacă nu aveți Con­siliu Local, domnule primar?
– Firește că nu e ușor fără Consiliu Local. Să vă spun un scurt istoric al situației, pentru că la noi la Târnova este o situație atipică: acuși împlinim doi ani de când comuna Târnova se află într-un blocaj administrativ-politic. Nu mai avem Consiliu Local de la începutul anului 2014, în ianuarie se vor împlini doi ani de când acest consiliu nu mai funcționează. Acum este o sentință definitivă și irevocabilă emisă de Curtea de Apel Timișoara – în acest caz nu mai este nici o cale de atac – prin care Consiliul Local din comuna Târnova a fost dizolvat. Din păcate data alegerilor nu a fost stabilită de Guvern. Ne dorim nespus de mult ca la începutul anului viitor să intrăm și noi în normalitate și acest Consiliu Local să funcționaze pentru comuna Târnova; nu împotriva primarului Farcașiu. Deci, în acești doi ani am funcționat destul de greu; se putea face mult mai mult dacă ar fi existat Consiliu Local și ar fi pus umărul alături de primar, nu să-l frâneze.
– Spuneați ceva de felul cum s-a ajuns aici…
– Da. Nu v-am spus despre dizolvarea acestui consiliu, la sfârșitul anului 2012. Iată cum a fost: aveam pe ordinea de zi a ședinței din 14 decembrie o investiție enorm de mare și importantă, de asfaltare de străzi și drumuri comunale – în valoare de 1880 de mii de euro. Trebuiau aprobați atât indicatorii tehnico-economici pentru această investiție cât și caietul de sarcini, pentru licitația publică. Mai bine de jumătate din consilierii locali nu s-au prezentat la ședință. Am repetat ședința după câteva zile, așa cum prevede legea și din nou, acești consilieri nu s-au prezentat. Deci, efectiv au boicotat ședința și,      bine-nțeles, legea i-a sancționat în așa fel încât s-a ajuns la dizolvarea Consiliului.
Este foarte regretabil și vă re­pet: în acești doi ani s-a pierdut foarte mult. Câte se puteau face în comună dacă era colaborare între primar și Consiliul Local?! Văd cu regret cum la alte primării Consiliul Local este „trup și suflet“ acolo unde este și primarul, spre binele comunei.
Părerile oamenilor
După terminarea întâlnirii cu primarul comunei Târnova, am intrat în vorbă cu câțiva localnici, întrebându-i dacă și ce știu despre Consiliul Local. Auzind ce întrebăm unii arătau de parcă le era frică să și spună ceva.
O femeie ne-a răspuns, totuși, dar ne-a atenționat să… nu o scriem cu numele.
„Eu sunt pensionară și mă întreb – și vă întreb și pe dumneavostră: ce rol mai au consilierii ăștia din primării? Să le dăm bani ca să-și bată joc de noi, de comună? Știu că a avut primarul un proiect mare pentru comuna noastră și nu s-au prezentat la ședință. Dar vă întreb: cum pe vremea lui Ceaușescu erau deputați sătești fără să fie remunerați și aveau conștiința de a fi alături de primar? Eu am lucrat în învățământ și o spun, că am mai vorbit și cu alte persoane din comuna noastră: acești oameni, care au făcut lucrul ăsta, să nu mai aibă sprijin din partea noastră! Eu zic că legea asta din administrație – cu consiliu local – nu e bună. Este destul primarul care răspunde, deoarece sunt atâtea organe de control; și – har Domnului! – cu birocrația batem recordul în lume“ – a fost părerea doamnei pensionare.
Un alt localnic – ce venea de la un depozit de materiale de construcții – auzind întrebarea a replicat agitat: „Lasă-i, domnule, în plata Domnului!… Să vorbim de altceva! Că ăștia și-au bătut joc de comună. Cum au fost până acum primăriile, fără consiliu local, și au func­țio­nat fără probleme? Ba, vă mai zic ceva: sunt mulți pe care dacă-i întrebi ce s-a discutat în ședință, nu știu să-ți spună. Cum să vorbești cu ei de buget? Că ei au… 7-8 clase!“ – a fost răspunsul localnicului P.R. din Târnova.

Recomandările redacției