Nădlacul a reușit să fie orașul preferat al hoților. Acesta este punctul prin care toți își doresc să intre cu mașinile furate crezând că se merge la sigur și că vor trece cu brio de control. Din cele spuse de ei, majoritatea merg după aceeași poveste, fiecare susținând că nu aveau habar de faptul că mașina era furată. Așadar, după mai multe calcule făcute pentru luna august a anului 2019 s-a constatat că toți hoții iubesc orașul de pe graniță.

Astfel, în luna august, în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră poliţiştii au descoperit 32 autovehicule (27 autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 22 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creştere de peste 40%, arată polițiștii de frontieră.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare) şi P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat însă şi la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu şi P.T.F. Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova.

Români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni au fost implicați în furturile care au vizat mai ales mărci de lux: BMW, Audi sau Jaguar, conform reprezentanților de la Poliția de Frontieră.

Pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră. În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, „nu cunoşteau că aceasta e furată”, au transmis reprezentanții IGPFR.

Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene, au mai scris cei de la frontieră.

Recomandările redacției