NASA a anunţat când va avea loc prima misiune cu echipaj uman pe Marte

0
431

Prima misiune cu echipaj uman pe Marte este prevăzută pentru 2033 şi va fi pregătită de cele prin care astro­nauţii americani se vor întoarce pe Lună, a declarat administratorul Agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, potrivit Mediafax.
„Vrem să reuşim să ajungem pe Marte în 2033″, a declarat şeful NASA în timpul unei audieri care a avut loc marţi în Congresul american. „Putem grăbi misiunea pe Marte, făcând acelaşi lucru cu cea de pe Lună. Luna este o platformă de testare”, a mai spus fostul parlamentar republican, propus ca şef al NASA de preşedintele american Donald Trump.
O misiune dus-întors pe Marte durează aproximativ doi ani, iar numai drumul până pe planeta roşie, şase luni. Drumul până pe Lună durează trei zile.
Mai mult, misiunile pe Marte nu se pot iniţia decât atunci când planeta se află de aceeaşi parte a Soarelui ca şi Pământul, adică o dată la aproximativ 26 de luni.
Anul 2033 a fost fixat ca termen limită într-o lege pentru finanţarea NASA din 2017, dar, în ultimele luni, s-a vorbit des­pre 2030.
NASA vrea să afle cum să extragă şi să exploateze tonele de gheaţă care se gă­sesc la Polul Sud al Lunii. Din această ghea­ţă se poate produce aer de respirat, apă şi carburant, spun specialiştii.
Săptămâna trecută, Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a cerut NASA să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani.
NASA trebuie să atingă acest scop „prin orice mijloace necesare”, a declarat Pence, la o întrunire a Consiliului Spaţial Naţional. Acesta a mai spus că, dacă rachetele şi roverele lunare ale NASA nu sunt gata pentru astfel de misiuni, se poate apela la companiile spaţiale private.
Potrivit planurilor actuale, prima misiune cu echipaj uman pe Lună nu poate fi realizată de NASA mai devreme de anul 2028, a mai spus Pence.
Bridenstine i-a dat asigurări lui Pence că se va face tot posibilul pentru a se res­pecta termenul limită, însă mulţi experţi în domeniu s-au declarat sceptici. De exemplu, NASA trebuie să conceapă, să construiască şi să testeze un nou rover lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.