nautNăutul e un ingredient extrem de popular în bucătăria ţărilor din Orientul Mijlociu şi din Africa, având o valoare terapeutică deosebită. Această plantă este una dintre cele mai vechi leguminoase, fiind cultivată în Estul Mijlociu încă de acum 7.500 de ani. India este cel mai mare producător de năut, urmată de Pakistan și Turcia. Este folosit în preparate cunoscute cum ar fi humus, falafel sau curry. Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre și fasole.

– Apa de năut poate să combată răceala şi să redea vitalitatea celor care au viroze de sezon. În plus, specialiştii spun că apa de năut este un adevărat elixir pentru sănătate, folosit în foarte multe tratamente naturiste. Aceasta se obţine în două moduri: prin strecurarea boabelor de năut fierte sau se prepară din două linguri cu boabe care se lasă la macerat într-o cană de 250 ml cu apă rece. După 12 ore, apa-tonică se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi consumată. De la năut se pot valorifica atât păstăile verzi, cât şi boabele. Păstăile plantei pot fi preparate ca şi fasolea verde. Fiind asemănătoare cu soia, boabele de năut pot fi măcinate şi adăugate în diverse mâncăruri: pilafuri, pireuri, tocăniţe şi în chiftele.

Un studiu efectuat în SUA pe un grup de persoane, timp de 20 de ani, a dovedit că bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul unei diete bogate în năut. Ca majoritatea speciilor de boabe (fasole, soia), consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău” prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge, fiind un aliment benefic pentru hrana persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie. De asemenea, s-a constatat că năutul este diuretic, antiseptic urinar şi stimulent digestiv.

– Datorită conţinutului mare de acid folic, năutul este un leac indicat bărbaţilor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală sau să combată impotenţa. Popoarele arabe cunosc efectele consumului de năut considerat un revigorant masculin, care măreşte potenţa. De asemenea, datorită conţinutului de proteine, carbohidraţi şi de fibre, leacul este recomandat şi femeilor însărcinate.

– Boabele de năut sunt o sursă de energie şi pot fi consumate, în diverse preparate, tot anul. O cantitate de 150 gr. de năut asigură 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cel de proteine. Fierul din boabele năutului produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură doza de antioxidanţi. Din 100 gr. de năut fier, organismul acumulează 163 de calorii.

Sursa:  Libertatea.ro

Recomandările redacției