Nava spațială lansată de China a ajuns la Planeta Roșie și se pregătește să înceapă explorarea suprafeței, informează The Indepen­dent citând autoritățile chineze.
Tianwen-1 este una dintre cele trei misiuni spațiale care trebuie să ajungă la Marte în fe­bruarie. Sosirea navei chineze are loc la o zi după ce nava lansată de Emiratele Arabe Unite a început să orbiteze în jurul planetei și înaintea sosirii rover-ului american Perseverance.
Săptămâna trecută, Tianwen-1 a transmis prima sa poză făcută planetei Marte, de la o distanță de peste 2 milioane de kilometri.
Misiunea chineză este compusă dintr-un rover și o navă care va orbita planeta. Pentru moment, cele două componente se vor învârti în jurul planetei, însă în câteva luni rover-ul se va detașa și va ajunge la sol. După aterizare, speră să adune informații despre apa care s-ar afla sub suprafața Planetei Roșii, dar va căuta și semne de viață ale unei civilizații străvechi.
Sosirea navei Tianwen-1 pe orbita planetei Marte marchează prima misiune chineză care reușește să efectueze călătoria cu succes, după tentativă eșuată din 2011 alături de Rusia.
Cu toate acestea, cea mai grea parte a misiunii reprezintă plasarea rover-ului pe suprafața planetei, o misiune dificilă și complexă care până acum a fost îndeplinită doar de NASA. Această operațiune ar urma să aibă loc în luna mai.
Aterizarea unui vehicul pe solul marțian este o provocare uriașă, iar tentativa Chinei va implica o parașută, rachete și airbag-uri. Locul propus pentru aterizare este Utopia Planitia, unde au aterizat și americanii în 1976 în cadrul misiunii Viking 2. Rover-ul alimentat cu energie solară cântărește 240 de kilograme și ar urma să opereze pe suprafața planetei aproximativ trei luni, iar nava de orbitare aproximativ doi ani.
Misiunea chineză a decolat în urmă cu șapte luni din Insula Hainan. Toate cele trei misiuni (SUA, China, EAU) cu destinația Marte au decolat în iulie, profitând de alinierea mai apropiată dintre Pământ și Marte care are loc o dată la doi ani.

Recomandările redacției