Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, spune că liberalii vor cu orice preț alegeri anticipate, pentru că au programate mai multe măsuri nepopulare în partea a doua a anului, cum ar fi, de pildă, tăieri de pensii și salarii, concedieri și, mai ales, anularea creșterii pensiilor și salariilor care ar trebui să se aplice în luna septembrie. Or, dacă alegerile parlamentare vor fi după aceea, măsurile de austeritate ar aduce un adevărat dezastru pentru PNL. Dacă, însă, vor fi anticipate, acestea vor fi puse în aplicare de către noul guvern, tot PNL, desigur, însă la adăpostul unui mandat de 4 ani, în care nu vor mai fi alte scrutinuri.
Logic, Marius Budăi are dreptate, dar, chiar dacă nu vor fi alegeri anticipate, mă îndoiesc că Guvernul Orban va lua acele măsuri, preferând să îndatoreze și mai mult țara, să elimine, practic, investițiile, pentru a pune în aplicare măsurile populiste impuse de către PSD prin lege. Primii care se vor împotrivi din răsputeri aplicării măsurilor de austeritate vor fi parlamentarii, primarii și liderii locali, pentru că dacă intri în alegeri imediat după tăieri de pensii și salarii, concedieri și altele asemenea, nu ai cum spera să te aleagă poporul. Într-un fel, Ludovic Or­ban este în situația în care a fost Tăriceanu în 2008, când Opoziția a impus dublarea salariilor profesorilor. Premierul Tăriceanu s-a zbătut ca peștele pe uscat să demonstreze că nu sunt bani, că economia românească nu poate duce o asemenea povară, că riscăm să intrăm în colaps. Ca președinte al PNL, a declarat ferm că PNL este împotrivă, dar, ce să vezi, toți parlamentarii PNL au votat pentru, fără să asculte ordinul partidului. Putem să ne dăm seama cu ușurință ce ar fi însemnat să voteze împotrivă, mai ales că Traian Băsescu, Președintele României, țipa din toți bojocii că sunt bani, dar ticălosului de Tăriceanu nu îi pasă de săracii dascăli, că România are o situație financiară solidă și trebuie să asigure celor din învățământ un salariu decent. Peste foarte puțin timp, în 2009, s-a dovedit că Băsescu mințea cu seninătate, pentru a aduce voturi partidului său. Ne-a lovit criza, care Băsescu știa dinainte că va veni, iar pre­ședintele, pentru a-l proteja pe firavul premier, Emil Boc, de furia mulțimii, a anun­țat el însuși, în direct, că România nu mai poate, așa că se taie salariile și se impozi­tează pensiile.
Situația de astăzi nu diferă prea mult de cea de atunci, pur și simplu Guvernarea PSD, avidă de voturi, s-a întins mai mult decât este plapuma. Mai că îți vine să crezi că PSD-iștii au pus discret umărul la debarcarea propriului guvern, la moțiunea de cenzură, pen­tru a pasa cartoful fierbinte liberalilor, pentru a-i putea acuza în campania electorală că vor să anuleze toate binefacerile PSD pentru popor. Abia acum se vede cât de mult rău a făcut Iohannis PNL-ului obligându-l să ini­țieze moțiunea de cenzură. I-a pus într-o situație imposibilă: ori continuă ce a început PSD, riscând să ducă țara în prăpastie, ori taie coada câinelui, pentru a atenua dezastrul, chiar dacă aceasta ar însemna să ajungă el în prăpastie, ca partid. Cum spuneam, singura lor salvare ar fi alegerile anticipate. Rămâne de văzut dacă vor reuși să la facă.

Recomandările redacției