O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția.

Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii, prin Programul Național Apicol, nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

În ultima perioadă, un număr tot mai mare de apicultori și organizații apicole europene solicită un sprijin financiar direct pe familia de albine, care să compenseze parțial activitatea de polenizare, dar să asigure în același timp și o finanțare sigură, continuă, a familiilor de albine.

Joi, 17 iunie 2021, europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, a anunțat că 15 miliarde de euro este venitul anual agricol al UE atribuit polenizatorilor.

În ultimii ani, apicultorii s-au confruntat cu pierderi mari de colonii.

Amenințarea cu dispariția a atras atenția publicului, deoarece albinele și alți polenizatori insecte sunt esențiali pentru ecosisteme și biodiversitate. Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară, cu pierderi potențiale în producțiile agricole.

Pentru a aborda această problemă și a intensifica eforturile la nivel UE și la nivel național, Comisia Europeană a prezentat în 2018 Inițiativa UE privind polenizatorii, prima inițiativă cuprinzătoare la nivelul UE, axată pe insectele polenizatoare sălbatice. Scopul său este de a îmbunătăți cunoștințele despre declin, de a aborda cauzele și de a sensibiliza populația.

Cu ocazia votului asupra Strategiei biodiversității UE 2030 ce a avut loc în iunie 2021, europarlamentarii au cerut o revizuire urgentă a Inițiativei UE privind polenizatorii. Versiunea revizuită ar trebui să cuprindă un nou cadru de monitorizare a polenizatorilor la nivelul UE cu termene și indicatori clari, inclusiv indicatori privind impactul și întărirea capacităților în domeniu. Totodată aceștia au agreat obiectivele Comisiei de reducere a folosirii pesticidelor periculoase și chimice cu 50%.

În prezent, nu există date științifice care să ofere explicații complete, dar există dovezi ale unei scăderi considerabile a numărului polenizatorilor, datorată în primul rând activităților umane. Albinele și fluturii sunt speciile pentru care sunt disponibile cele mai multe date, care arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa.

Declinul nu are o singură cauză, dar printre amenințări se numără modificarea utilizării terenurilor pentru agricultură sau urbanizare, care duce la pierderea și degradarea habitatelor naturale. În plus, agricultura intensivă duce la peisaje omogene și la dispariția florei diverse, reducând alimentele și locurile de cuibărit.

Pesticidele și alți poluanți pot afecta polenizatorii direct (insecticide și fungicide) și indirect (erbicide), motiv pentru care Parlamentul subliniază necesitatea reducerii utilizării acestora.

Deosebit de periculoase pentru albine sunt speciile invazive, cum ar fi viespea asiatică Vespa velutina, și paraziții. Un alt factor este schimbarea climei: creșterea temperaturilor și evenimentele meteorologice extreme.

Anul trecut, în octombrie, Asociația Crescătorilor de Albine din România a trimis o scrisoare către comisarul european pentru Agricultură,  Janusz Wojciechowski, prin care-i solicită o subvenție directă pe familia de albine.

„Programul Național Apicol, prezintă interes în Romania doar pentru aproximativ 15-18% din numărul total de apicultori, care dețin între 20-23% din familiile de albine din efectivul național. În acest context, marea majoritate a apicultorilor rămân fără acest sprijin, așteptând ajutor din partea Guvernului. Această situație se regăsește și la nivel european.

Urmare a acestor realități, vă rugăm ca prin responsabilitatea cu care sunteți investit, să sprijiniți demersul nostru privind acordarea unui sprijin financiar direct pe familia de albine la nivel European”, scriau apicultorii români, conform agroinfo.ro.

Recomandările redacției