Interviu cu Radu Giurgelea, primarul comunei Vîrfurile

Varfurile primar Varfuri 1 Florin CrainicSăptămâna trecută am purtat o discuţie cu primarul comunei Vîrfurile, Radu Giurgelea, chiar la sediul Pri­măriei, dorind să aflăm amănunte des­pre activităţile cele mai urgente pe care le are de făcut la nivel de comună.
– Care consideraţi, domnule primar, că ar fi urgenţele perioadei următoare?
– Toate ar fi urgente dar nu prea sunt bani şi atunci ne limităm la ce avem. Acum pregătim drumul în satul Lazuri, de care tot am mai vorbit: facem şanţurile, avem făcute podeţele, am lărgit şi drumul iar acum îl pregătim pentru asfaltare. Ştiu că localnicii din satul Lazuri au fost nerăbdători, văzând că în satul lor se face mai târziu această modernizare a drumului. L-am lăsat pe mai târziu, având în vedere că aici a fost nevoie de mai multe faze de lucrări, adică este mult mai multă muncă de făcut. Dar eu am o vorbă: toate sunt la vremea lor. Aşa că şi apa curentă va ajunge în curând în satul Lazuri.
– Am văzut în urmă cu câteva zile mai mulţi cetăţeni veniţi să-şi facă aici cărţile de identitate. Se desfăşoară bine activitatea?
– Da; de la începutul anului şi până acum avem făcute peste 400 de cărţi de identitate. Şi să ştiţi că la acest Birou de Evidenţă se perindă cetăţeni din comunele Pleşcuţa, Hălmagiu, Hăl­măgel şi, bine-nţeles comuna noastră. Cetăţeanul care o solicită primeşte cartea de identitate în termen de şapte zile. Costul cărţii de identitate este de 13 lei. Deci este un mare avantaj pentru locuitorii acestei zone existenţa Birou­lui de Evidenţa Populaţiei de la noi.
– Ce alte lucrări s-au mai făcut ori se mai fac acum?
– Am mai administrat piatră pe drumurile comunale dar şi în Vîrfurile, centrul de comună, nu numai în satele aparţinătoare. A fost amenajată casa pompelor în satul Vidra; acum aşteptăm bazinul şi mai departe vom merge către Măgulicea şi Lazuri.
– Este vremea lucrărilor în agricultură şi am trecut în urmă cu câ­teva zile prin unele sate şi am văzut că se munceşte pe rupte. Oamenii care vor să aibă ceva muncesc din greu…
– Da, este adevărat: avem, în general vorbind, oameni foarte harnici. Dar să ştiţi că nu toţi sunt aşa. Dar eu zic că fără muncă nu se poate trăi; nu poţi doar să aştepţi… Avem însă într-adevăr oameni harnici în comună la noi: se des­curcă cu produsele agricole de la ei, din producţia lor. Nu mai aleargă după ele prin Banat, cum s-a făcut până acum câţiva ani. Majoritatea au utilaje agricole bune acum şi fac agricultură productivă şi la noi. Şi la noi la munte merg cerealele dar trebuie să te ocupi serios de cultivarea lor. Agricultura nu se mai face cu calul şi cu boul; acum sunt utilaje moderne şi performante şi pentru zona noastră.

Recomandările redacției