Ne merităm soarta

0
432

de Voicu Sida 

Rezultatele alegerilor parlamentare au lăsat cu gura deschisă pe foarte mulţi dintre noi. Inclusiv analiştii politici au rămas mult timp cu ochii holbaţi la procentele partidelor parlamentare, după afişarea rezultatelor finale. Încă odată ni se demonstrează că sondajele de opinie sunt făcute tocmai pentru a nu te lua după ele.
Îmi aduc aminte de un banc. Se face că undeva, într-o zonă de munte, unde exista o staţie meteorologică, toţi experţii care se ocupau de evoluţia vremii erau şocaţi de predicţiile unui cioban. Acesta locuia într-un vârf de munte, izolat, dar nu se ştia cum reuşea să le transmită celor de jos, cu o exactitate apropiată de perfecţiune, cum va fi vremea. Curioşi să afle ce echipamente sau ce ştiinţă aplică ciobanul, experţii meteorologi au luat-o la pas şi au pornit spre casa ciobanului. Ajunşi la el, l-au întrebat care este secretul. Ciobanul le-a răspuns: „Am aici un vechi aparat de radio, la care mai ascult ce se întâmplă în lume. De fiecare dată vă ascult emisiunea pe care o prezentaţi voi, cea de meteo. Şi atunci, în funcţie de ce spuneţi voi, eu spun exact pe dos: când voi spuneţi că va ploua, eu spun că va fi soare; când voi spuneţi că va ninge, eu spun că va fi cald şi tot aşa. Dar de fiecare dată se adevereşte ce spun eu“. Cam aşa stă treaba şi cu sondajele noastre politice. Niciunul nu a fost capabil să măsoare de exemplu dimensiunea la care a ajuns AUR-ul. Apoi, partidul lui Ponta şi Tăriceanu era cotat mereu aproape de 10%, când în realitate nu a prins nici măcar pragul electoral. PMP-ul lui Băsescu era dat ca sigur intrat. USR-PLUS era văzut aproape de locul II, cu un scor aproape dublu decât a reuşit să adune în realitate. PNL-ul era dat cu aproape 10 procente peste ocupantul locului II. Până la urmă era să fie exact pe dos.
Până la urmă, alegerile s-au încheiat şi trebuie să ne mulţumim cu ceea ce avem. Personal, nu am avut simpatie pentru niciunul dintre partidele care au reuşit să intre în Parlament. Favoriţii mei au fost alţii: cei cu bun simţ, oameni noi în politică, ce au reuşit în viaţă, care au făcut performanţă în viaţa particulară, experţi şi care au avut un program de guvernare valabil şi profesionist. Nu a fost să fie acum, ARN nu a reuşit de data aceasta să treacă pragul electoral. Dar sunt absolut convins că alegerile parlamentare de data viitoare vor avea alte rezultate.

Într-o seară petrecută în familie, un om de afaceri ia o hotărâre tulburătoare

„Într-o seară, când eram la masă alături de familia mea, m-am gândit să intru în politică, cu voia lui Dumnezeu. Ce este drept, partidul în care m-am hotărât să mă înscriu – Alianţa Renaşterea Naţională – s-a format foarte târziu, iar perioada de campanie a fost de doar trei săptămâni. Partidul nu era cunoscut de alegători, dar cu toate acestea, am luat locul II pe ţară, un scor pe care eu îl consider, având în vedere circumstanţele, unul destul de bun“, ne-a declarat domnul Ovidiu Iulian Palcu.
Dar vă spun eu, subsemnatul, că majoritatea voturilor care erau pentru Alianţa Renaşterea Naţională au ajuns în „pătratul“ unui alt partid. Acest aspect mi-a fost confirmat şi de un sebişan: „Noi am căutat după ARN pe buletinul de vot, ne-am uitat după semnul electoral pe care alianţa îl are, cel cu Crucea, dar degeaba“, ne-a declarat acesta. Dar, după cum spunea interlocutorul nostru, la viitoarele alegeri s-ar putea să fim martorii unei surprize.
De multe ori, în cadrul discuţiilor purtate cu domnul Ovidiu Iulian Palcu, acesta are o vorbă: „Ne merităm soarta“. Numai că noi ne facem că nu vedem acest lucru în politică, în infrastructură, educaţie şi cam în general în toate lucrurile, de aceea ne merge atât de „bine“.

Voicu Sida 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.