Interviu cu Liviu Traian Burta, primarul comunei Dieci

primar DIECI Liviu Burta primaria Dieci Cosmina BradeanLa împlinirea unui an de la alegerile locale, mulți aleși dar mai ales mulți primari încearcă să facă un bilanț aproximativ al actvității derulate în perioada scursă.
Discuția purtată cu Liviu Traian Burta, primarul comunei Dieci s-a „învârtit“ firește cam tot în acest domeniu: al lucrărilor dar mai ales al finanțărilor întârziate.
– Cum apreciați, la modul general vorbind, situația acestui an scurs de la alegerile locale?
– Cea mai mare problemă este cea legată de bani. Aproape că nici nu mai are rost să discutăm de bani: doar se știe că toată lumea o duce rău din cauze financiare; peste tot. Dar asta este: facem cât avem bani. Am demarat lucrările la terenul de sport și nu va dura mult timp și le vom termina. Asta a fost pentru mine o lucrare prioritară pe agenda de lucru: copiii nu aveau un teren de sport și nu am putut sta așa pasiv, mai ales că eu de profesie sunt cadru didactic.
– Am înțeles că terenul a fost o investiție prioritară. Ce urmează în continuare?
– Da, este prioritar: numai copiii din comuna noastră nu au avut un teren de sport iar celelalte vin și ele din spate, în raport de cum vom primi bani. Avem proiectele făcute doar să primim finan­țarea: avem de făcut în Dieci 3 km de străzi, în satul Crocna avem prevăzut 1,5 km și în satul Revetiș avem iar prevăzută ulița mică, aceasta va fi și ea asfaltată. De asemenea, ne preocupăm să facem aprovizionarea cu lemne de foc pentru școlile comunei și Primărie.
– Unde acționează localnicii care primesc bani prin Legea 416 ?
– Aceștia lucrează la amenajarea spațiilor verzi – și aici avem tot timpul ce să facem – precum și la curățarea (decolmatarea) șanțurilor pluviale, desfundarea podețelor – înfundate în urma ploilor și viiturilor din ultima vreme, adică la tot felul de lucrări care sunt în folosul întregii comunități, inclusiv a celor care fac aceste munci.
– Cum stați cu activitatea culturală în comună?
– Avem un ansamblu folcloric deo­sebit, este vorba de Ansamblul „Junii Crișului din Dieci“ – renumit la nivel de județ pentru evoluțiile sale, el prezentând în fața publicului spectator de la diverse sărbători, folclor original de pe Valea Crișului Alb. Directorul Căminului Cultural, Gheorghe Țîț se preocupă constant de evoluțiile acestor tineri talentați care au obținut pe lângă aplauzele publicului și o serie de premii la diverse concursuri tematice. Anul acesta au fost în deplasare la Oradea, Timișoara și în județul nostru, unde sunt solicitați. De asemenea, o deosebită evoluție o are și solista vocală Cosmina Brădean care a câștigat locuri fruntașe la diverse concursuri. A participat la Timișoara la concursul „Laleaua pestriță“ unde s-a clasat pe locul întâi, la Festivalul „Tradiții“ la Șimleul Silvaniei unde a primit premiul special. Este îmbucurător aspectul că acești oameni se străduiesc să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile locurilor natale, totul din pasiune și dragoste față de frumosul nostru folclor, de pe Valea Crișului Alb.

Recomandările redacției