Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va iniţia moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, în caz că acesta îşi va asuma răspunderea pe legile electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi. Nu prea văd cum ar putea ajunge să pună în practică ameninţarea, din moment ce guvernul este demis în mod automat în momentul în care asumarea răspunderii cade în Parlament. Or, după părerea mea, împotriva asumării răspunderii nu vor vota doar PSD-iştii, ci şi o mare parte a parlamentarilor liberali, pentru că, aşa cum am mai arătat, atât primarii PSD cât şi cei ai PNL fac presiuni uriaşe pentru ca alegerile să fie în continuare într-un singur tur, pentru ca ei să aibă certitudine că vor câştiga fără probleme. Parlamentarii ambelor partide sunt strânşi cu uşa, ameninţaţi că, dacă votează pentru schimbarea legii, pot să-şi ia adio de la un nou mandat. Aşadar, dacă Guvernul Orban îşi asumă răspunderea, mai mult ca sigur va fi demis şi se va relua procedura de învestire a unui nou guvern. Dacă şi acesta cade, urmează alegeri anticipate.
Având în vedere aceste aspecte, cred că Ludovic Orban a fost obligat de către Iohannis să-şi asume răspunderea, pentru ca guvernul lui să pice, ca prim-pas spre alegerile anticipate. Ludovic Orban a afirmat în repetate rânduri că PNL susţine ideea alegerilor anticipate, dar la ora actuală acestea sunt foarte greu, dacă nu imposibil, de pus în practică, dar, dacă este poruncă de la Iohannis, nu are încotro, trebuie să pună umărul la debarcarea propriului guvern. Oricum, pastila amară este mai uşor de înghiţit dacă guvernul pică în urma respingerii asumării răspunderii decât dacă aceasta s-ar produce printr-o moţiune de cenzură a PSD. Efectul electoral ar fi catastrofal pentru PNL. Dar, mergând mai departe: dacă Ludovic Orban a răspuns la comenzile lui Iohannis, nu sunt sigur că şi parlamentarii vor face la fel. Pentru a nu-şi pierde pensiile de parlamentari, aleşii naţiunii, indiferent de la ce partid sunt, nu vor răspunde la comenzile propriilor partide, ci vor vota, la a doua tură, învestirea oricărui guvern, pentru a nu se ajun­ge la anticipate.
Nu ştiu ce indicii are Ciolacu în privinţa intenţiilor Guvernului Orban şi de ce a ameninţat cu moţiunea de cenzură, din moment ce nici Ludovic Orban nici alţi membri ai guvernului nu au pomenit despre vreo asumare pe legea electorală. Poate că Ludovic Orban a cedat la insistenţele lui Iohannis, dar la fel de bine s-ar putea ca nu acesta să fi apăsat pedala pe organizarea de alegeri anticipate, ci USR să fi făcut presiuni, ameninţând că dacă nu se schimbă legea electorală, nu vor vota bugetul pe 2020. După părerea mea, ar fi un gest extrem de riscant pentru USR, care ar putea să-l arunce direct în categoria partiduleţelor intrate în Parlament la limită. Puţintică răbdare şi ne vom lămuri cât de curând. 

Recomandările redacției