La Tăcășele a avut loc, la sfâr­șitul săptămânii trecute cea de a 96-a ediție a tradiționalei Nedei. A fost un eveniment organizat de Consiliul Local Vârfurile, Primăria Vârfurile și Centrul Cultural Județean Arad. Sărbătoarea a ținut două zile, sâmbătă și duminică, însă din păcate în prima zi a plouat cu găleata. Cu toate acestea, mulți localnici și nu numai, care au dorit să participe la Nedeie nu au ținut cont de ploaie. Este adevărat că în comparație cu anii trecuți situația a fost puțin schimbată, având în vedere vremea, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe artiștii care au urcat pe scenă să dea tot ce au avut mai bun.
Această sărbătoare are loc an de an, în a doua duminică după Rusalii, pe Valea Tăcășelelor din satul Avram Iancu, un sat aflat între două dealuri, Măgura și Togeru, care sunt acoperite cu specii de foioase și conifere. Trebuie spus că la această sărbătoare a moților a fost un nu­măr destul de mare de spectatori.
Un spectacol pe toate gusturile
După cum este tradiția, sărbătoarea a debutat cu o slujbă religioasă care a fost oficiată de preotul paroh împreună cu un sobor de preoți. Alături de credincioșii din zonă, a participat și președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca. Au fost binecuvântați eroii neamului, bucatele și roadele câmpului, după care a fost stropită crucea. Ulterior, preotul a urcat pe scenă, unde a avut loc o altă slujbă care i-a impresionat pe participanți.
La finalul ceremonialului religios, artiștii invitați au avut cuvântul. A fost o muzică pe toate gusturile. Spectacolul folcloric pre­gătit de organizatori a fost sus­ținut de Ansamblul Junii Crișurilor din Dieci, însoțiți de directorul Căminului Cultural, Gheorghe Tîț; soliștii vocali Riana Giurgelea; Roxana Negru; Ansamblul Stelele Bihorului care a descrețit frunțile participanților, având una dintre soliste pe Iulia Lucaciu, care a și prezentat spectacolul; Florica Zaha și Riana Giurgelea care au cântat împreună și au ridicat publicul în picioare; Vlăduța Lupău, care a provocat o reacție similară din partea spectatorilor; Ansamblul Doina Mureșului din Arad. După terminarea spectacolului, participanții au fost invitați la masă, organizatorii oferindu-le mâncăruri specifice zonei și răcoritoare.
Dacă sâmbătă a plouat, duminică, vremea a schimbat foaia. A fost o zi foarte călduroasă. Astfel, la înghețata de la Nădab s-a format o coadă imensă. De altfel, înghețata a avut trecere și sâmbătă, în ciuda ploii. Este de menționat că Poliția și Jandarmeria au fost la datorie, astfel încât participanții s-au putut bucura în liniște atât de spectacolul de pe scenă, cât și de produsele pe care le-au cumpărat de la standuri.
De menționat că în zona în care a fost organizat spectacolul au fost aduse și tot felul de jocuri pentru copii, iar comercianții și-au expus marfa, de la obiecte de uz casnic la obiecte de artă populară și la tot felul de unelte.

Recomandările redacției