Negocieri în Afganistan în vederea stabilirii unui acord de pace între guvernul afgan şi talibani

0
412

Reprezentanţi din Afganistan, China, Pakistan şi SUA se întâlnesc, marţi, în capitala afgană Kabul pentru o nouă serie de negocieri în vederea stabilirii un acord de pace cu talibanii, informează publicaţia Le Figaro.

Oficialii din cele patru state au agreat în ianuarie să reia negocierile cu talibanii la finalul lunii februarie. Luni, ministrul afgan al Afacerilor Externe, Salahuddin Rabbani, a invitat talibanii să revină la masa de negocieri, citează Mediafax.

„Ne dorim ca prin această reuniune să stabilim căile de comunicare între guvernul afgan şi mişcarea radicală Taliban din prezent până la finalul lunii februarie”, a declarat Rabbani în deschiderea reuniunii.

Luni, şeful Statului Major al armatei pakistaneze, Raheel Sharif, s-a întâlnit cu responsabili politici în Qatar, unde talibanii au o reprezentanţă, pentru a pregăti discuţiile de marţi, a patra serie de negocieri în vederea obţinerii unui acord de pace.

Negocierile de pace dintre guvernul afgan şi insurgenţii islamişti au fost întrerupte în iulie 2015, când a fost anunţat decesul liderului talibanilor mollahul Omar, ceea ce a provocat o adevărată luptă pentru numirea succesorului.

Luna trecută, talibanii au prezentat o serie de condiţii prealabile pentru a participa la negocieri, printre care retragerea organizaţiei de pe lista de grupări teroriste întocmită de Naţiunile Unite, recunoaşterea formală ca formaţiune politică şi eliberarea membrilor aflaţi în detenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.