În ultimele luni, experții Institutului Național de Sănătate Publică au observat o situație îngrijorătoare în ce privește vaccinarea copiilor cu vaccinurile incluse în PNV (Programul Național de Vaccinare).

Probabil că și emoțiile acumulate în legătură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de știri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzațional și false conflicte s-au extins și asupra percepției părinților în ce privește vaccinarea uzuală a copiilor.

Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste 10 ani în România, iar motivul principal, din spusele reprezentanților DSP Arad, ar fi neîncrederea în sistemul medical.

Părinții nu își aduc copiii nici la vaccinare, nici în spitale din cauza gândirii că dacă vor face acest lucru, sănătatea copilului ar putea fi pusă în pericol”, transmit reprezentanți ai DSP Arad.

Direcția de Sănătate Publică Arad a transmis, pentru Glasul Aradului, cifrele exacte când vine vorba despre vaccinurile copiilor:

BCG (vaccinul ani tuberculoză, administrat imediat după naștere, în maternitate)-96,70%
HEPATITIC B (vaccin contra hepatitei B)- administrat în Matern -96,70%
HEXACIMA(împotriva difteriei, tetanosului, pertussisului (acelular, componente), hepatitei B (rADN), poliomielitei (inactivat) și Haemophilus influenzae tip b conjugat)-72,16%
PNEUMOCOCIC( vaccin folosit pentru imunizare împotriva diferitelor tulpini de Streptococcus pneumoniae)-67,76%
ROR (vaccin contra rujeola,oreion,rubeola)-68,13%.

Este important ca, înainte de a refuza un vaccin din PNV, să discutați cu medicul dumneavoastră. Cereți și o a 2-a opinie, în cazul în care aveți întrebări încă nelămurite.

Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. Este normal să aveți nesiguranțe, dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu doctor Google.

Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală. Așa că, gândiți-vă bine înaintea unui refuz.

Recomandările redacției