Specialiștii americani s-au aplecat atent la problema pestei porcine. Revista Știința, editată de Asociația Americană pentru Progresul Științelor, a prezentat ce a făcut Germania ca să scape de pesta porcină africană, o boală mortală, fără leac și fără vaccin, pentru porcii domestici și care aduce implicit distrugerea fermelor. Au fost intervievați mai mulți oameni de știință, din mai multe țări, care au studiat PPA și care au încercat să realizeze un vaccin.
Existența virusului la mistreț complică lupta. Fecalele, urina sau secrețiile nazale de la mistrețul bolnav contaminează solul sau materialul vegetal, pe care, de exemplu, îl mănâncă păsările, câinii, sau în care cresc ciupercile. Vânătorii care ucid un animal infectat prezintă un risc mai mare, deoarece sângele este extrem de infecțios. Însă modalitatea concretă prin care boala se răspândește printre mistreți rămâne un mister.
În lupta cu pesta porcină africană, Germania nu a mizat pe uciderea mistreților. A aplicat o altă metodă care s-a dovedit, la acel moment, eficace și care a eliminat în procent mare riscul contaminării mistreților cu virusul PPA.
Vaccinul – momeală
Cea mai sigură măsură de a scăpa de PPA la mistreți, susține Revista Știința, editată de Asociația Americană pentru Progresul Științelor, este un vaccin ambalat în momeală pentru animalele sălba­tice. Precedentul l-a creat Germania. În unele zone ale Germaniei, între anii 1990 și 2000, biologii au acoperit solul pe distanțe mari, în păduri, cu un vaccin împotriva pestei porcine clasice, o boală care afectează, de asemenea, porcii și mistreții. Vaccinul a fost pus în bile cu grăsime și făină de porumb cu aromă de migdale. Pe unele locuri s-a acționat cu avioane din care s-a aruncat această momeală pentru mistreți.
Mai multe campanii de răspândire a vaccinului pentru pesta porcină clasică, ascuns în hrană pentru mistreți, au făcut ca până la 80% din mistreți să devină imuni în zonele cu populații dense de mistreți, iar acest lucru a ajutat la eliminarea virusului.
Un vaccin sigur și eficace pentru virusul PPA nu există încă, încercările specialiștilor de a crea unul din particulele de virus inactivat au fost sortite eșecului.
Autoritățile veterinare și grupurile comerciale din Danemarca și Germania – țări cu experiență în eradicarea și prevenirea virusului – le atrag acum fermierilor și vânătorilor să mențină biosecuritatea fermelor cât mai strict posibil. Camioanele de transport animale din țările afectate sunt dezinfectate înainte de a intra în Danemarca. Germania și alte câteva țări aflate în situația de risc testează fiecare mistreț sălbatic găsit mort și oferă bonificații pentru a încuraja vânătoarea de mistreți,.

Recomandările redacției