Neonazismul renaște în Germania. Extrema dreaptă s-a infiltrat la cel mai înalt nivel

0
206

Reţelele de extremă-dreapta din Germania sunt mult mai extinse decât ar părea, infiltrându-se în sistemul militar şi chiar în instituţii, notează cotidianul The New York Times, atrăgând atenţia asupra conspiraţiei unui grup neonazist care plănuia asasinarea adversarilor politici. Planul era înspăimântător de concret. Grupul intenţiona să captureze adversari politici şi activişti care apără imigranţi şi refugiaţi, să îi urce în camioane şi să îi ducă într-un loc secret. Apoi, i-ar fi omorât. Unul dintre membrii grupului cumpărase deja 30 de saci mortuari, iar pe lista de achiziţii figurau mai mulţi saci şi var nestins, pentru descompunerea materiei organice, potrivit anchetatorilor, informează Mediafax. Printre cei care discutau despre acest plan sunt persoane aparent respectabile, inclusiv un avocat şi un politician care urăsc imigranţii. Alţi doi membri ai grupului extremist sunt militari rezervişti. Sunt şi doi agenţi de poliţie, inclusiv Marko Gross, lunetist al poliţiei şi fost paraşutist, devenit liderul informal al grupului. Gruparea infracţională s-a format prin intermediul unui forum naţional de discuţii destinat militarilor cu simpatii de extremă-dreapta, creat de un membru al forţelor speciale de elită din Germania (KSK). Treptat, sub supravegherea lui Marko Gross, au format un grup paralel autonom. Printre membrii grupului se numără un medic, un inginer, un decorator, proprietarul unei săli sportive, chiar şi un pescar.
S-au autointitulat Nordkreuz – Crucea Nor­dică. „Eram precum comunitatea dintr-un sat”, a declarat, pentru NYT, Marko Gross, unul dintre membrii Nordkreuz. Membrii grupului extremist au negat că ar fi plănuit să omoare pe cineva. Dar anchetatorii şi procurorii, bazându-se inclusiv pe mărturia unuia dintre membri, cred că planul urma să ia o turnură sinistră. În ultima perioadă, Germania a început să se confrunte cu reţele de extremă-dreapta despre care oficialii cred că sunt mult mai extinse decât se estima. Infiltrarea extremiştilor în forţele armate este un lucru alarmant mai ales într-o ţară care a depus eforturi pentru a scăpa de trecutul nazist şi de ororile Holocaustului. În iulie, Guvernul german a destructurat o întreagă companie militară infiltrată de extremişti din forţele speciale.
Însă cazul Nordkreuz, care a ajuns abia recent în instanţă după ce a fost depistat acum trei ani, relevă că problema infiltrării militanţilor extremişti nu este nici nouă, nici li­mitată la KSK ori la armată. Extremismul de dreapta a pătruns în diverse structuri ale societăţii germane în anii în care autorităţile subestimau ameninţarea sau manifestau reticenţă în a-i admite în totalitate existenţa, afirmă oficiali citaţi de NYT. Acum, autorităţile depun eforturi să destructureze aceste grupuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.