După cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, Curtea de Conturi a dat recent publicității raportul pe anul 2014, întocmit în urma verificărilor făcute anul trecut. În condițiile în care Glasul Aradului a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la modul în care funcționează Direcția Silvică Arad, condusă de Teodor Țigan, dar și RNP „Romsilva”, instituție condusă de Adam Crăciunescu, fostul director al Direcției Silvice Arad și protector al directorului de la Arad, astăzi vă vom prezenta câteva date din raportul întocmit de auditorii Curții de Conturi ca urmare a verificărilor făcute la RNP. Aruncând o privire asupra acestuia, și cel mai neavi­zat cititor își poate da seama că echipa de control a descoperit că la „Romsilva” s-au petrecut nereguli de natură financiar-contabilă cu duiumul, cel puțin în 2014.
Decizii luate după ureche
Autorii raportului vorbesc despre menținerea în patrimoniul RNP a unor bunuri în valoare de 1.507.895.000 lei, reprezentând drumuri forestiere, construcții, cabaline din Herghelia Națională, care aparțin domeniului public al statului și care ar fi trebuit transferate Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. De asemenea, s-a descoperit că nu au fost întreprinse toate demersurile în vederea înregistrării, urmăririi și în­ca­sării sumei de 3.490.000 lei, reprezentând contravaloarea chiriei aferente suprafețelor din fondul forestier național, ocupate temporar de Transgaz SA Mediaș. În continuare, echipa de control a ținut să evidențieze faptul că în notele explicative la situațiile financiare anuale, aferente anilor 2012 și 2013, nu au fost prezentate datorii în valoare de 34.187.000 lei, la 31.12.2004, rezultate din activități specifice constând în confiscări, imputații, prejudicii, amenzi silvice, precum și în litigii în care a fost parte „Romsilva”. „La nivelul direcții­lor silvice, fondul de conservare și regenerare, aferent masei lemnoase explotate, nu s-a constituit la autorizare, așa cum prevede Codul Silvic, ci la valorificare, respectiv la facturare, sau, în unele cazuri, la încasare, fapt pentru care, la finalul exercițiului financiar, entitatea a înregistrat diferențe între volumul de masă lemnoasă efectiv recoltat și volumul de masă lemnoasă pentru care s-a constituit fondul de conservare și regenerare, în sumă de 5.759.000 lei; nu a fost virată la bugetul general consolidat, în termenul legal, suma de 442.000 lei, repre­zen­tând: amenzi silvice, operațiuni din valorificări material lemnos din confiscări, infracțiuni silvice, taxe hoteliere (cabane) etc; pentru suma de 557.000 lei, reprezentând sume aferente concediilor medicale, suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, care urmează să fie       recuperate de la Casa de Asi­gu­rări de Sănătate a Munici­piului București, aferentă pe­rioadei 2012-2014, au fost depuse ce­reri de recuperare/compensare, însă, până la data controlului, creanțele nu au fost con- firmate în vederea recuperării acestor sume”, se arată în raport.
Decontări ilegale
În continuare, Curtea de Conturi a dat în vileag faptul că în cadrul unui proiect de reconstrucție ecologică au fost decontate ilegal lucrări de organizare de șantier de 885.000 de lei, „sub forma procentului de 5% aplicat la valoarea totală a lucrărilor executate, fără a exista documente justificative care să ateste execuția efectivă a lucrărilor de organizare de șantier”. Mai mult, echipa de control vorbește despre existența unor creanțe comerciale în situațiile financiare încheiate la 31 decembrie 2014, reprezentând sume neîncasate de la clienți în cuantum de 55.468.000 lei, dintre care clienți incerți care datorau 22.344.000 lei, sume rezultate din diverse activități economice, respectiv vânzări de masă lemnoasă, chirii, contracte de prestări servicii, tarife gestionare fonduri de vânătoare, penalități pentru neîncasare în termen. „Nu au fost întreprinse toate demersurile în vederea încasării operative a sumei de 10.601.000 lei, reprezentând servicii de pază și administrare, prestate de către Regie, în anul 2014, unor persoane fizice și juridice; nu au fost rezolvate problemele cu privire la situația juridică a unor drumuri forestiere, în valoare totală de 435.421.000 lei, în­registrate atât în evidența contabilă a RNP «Romsilva», cât și în cea a unor unități administrativ- teritoriale. Nu au fost rezolvate problemele cu privire la situația juridică a unor lucrări de corectare a torenților, în valoare totală de 145.566.000 lei, în condițiile retrocedării terenului pe care sunt amplasate aceste lucrări” mai susțin autorii raportului. De asemenea, în urma verificării cu privire la stadiul planurilor de management, la sfârșitul anului 2014, a rezultat faptul că dintre cele 22 de arii naturale protejate, aflate în administrarea RNP, cu o suprafață totală de aproximativ 981.959 hectare, un număr de 15 arii protejate, cu o suprafață de aproximativ 624.381 hectare, nu aveau aprobate planurile de management.
Cheltuieli salariale depășite cu zeci de milioane
În încheiere mai trebuie spus că inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului nu a fost actualizat, în urma modificării valorilor bunurilor aflate în patrimoniul RNP, rezultând o diferență de 1.064.013.000 lei față de valorile din contabilitate, iar limita maximă legală a cheltuielilor de natură salarială, aprobată prin bugetele de venituri și cheltuieli, a fost depășită cu 23.886.000 lei.
Se așteaptă un control serios și la Arad
Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre neregulile petrecute la Regia Națională a Pădurilor, cele de competența Curții de Conturi. De alte încălcării ale legii se ocupă procurorii, care l-au trimis în judecată pe Adam Crăciunescu într-un dosar stufos, în care a fost estimat un prejudiciu de de 303.888.615 euro, re­pre­zentând contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. După căderea Guvernului Ponta, scaunul de director general ocupat de Crăciunescu a început să se clatine, Cristina Pașca Palmer, noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor revocându-l din Consiliul de Administrație al RNP. Câteva zile mai târziu, Adam Crăciunescu și-a anunțat demisia din funcția de director general. Nu a scăpat însă de controale, astfel încât la sediul „Romsilva” a descins recent Corpul de Control al premierului. Un control serios este așteptat și la Direcția Silvică Arad, unde multe dintre lucrurile care puteau să reprezinte încălcări ale unor norme legale semnalate de presă au fost acoperite de conducerea RNP. Având în vedere dezvăluirile din ultima vreme nici nu este de mirare de ce s-a întâmplat acest lucru.

Recomandările redacției