Netanyahu oferă doze de vaccin țărilor care acceptă să își mute ambasadele la Ierusalim

0
194

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că va trimite doze de vaccin împotriva coronavirusului unor țări care „s-au apropiat de Israel”. Acesta nu a precizat care vor fi țările respective, însă potrivit unor informații apărute în presă ar fi vorba despre state care au acceptat să își mute ambasada la Ierusalim.

Printre țările care ar urma să primească doze de vaccin din „surplusul” Israelului se numără Honduras și Guatemala, dar și Republica Cehă, care a anunțat chiar marți că va deschide la Ierusalim o secţie a ambasadei sale de la Tel Aviv, la data de 1 martie. Până acum, în afară de Statele Unite, doar Guatemala și Honduras și-au mutata ambasadele. Gestul ar urma să fie făcut și de Cehia și Serbia.

Israelul a anunțat că va trimite doze de vaccin împotriva COVID-19 în mai multe țări, o mișcare prin care premierul Netanyahu vrea să arate că aprovizionarea globală limitată va duce la o nouă formă de diplomație, cea cu vaccinuri, scrie The Guardian.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunțat că a primit mai multe cereri de la guverne străine fără să dea nume și că va trimite o „cantitate simbolică” de vaccinuri unor țări care „s-au apropiat de Israel”.

Presa locală scrie că aceste state includ Honduras și Guatemala, două țări în care Israelul a făcut lobby pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim pentru a-și susține revendicarea față de orașul divizat. Republica Cehă se afla și ea pe listă, potrivit unui raport al guvernului.

Statutul Ierusalimului este unul din punctele principale de dispută în conflictul israeliano-palestinian. Israelul consideră acest oraş drept capitala sa indivizibilă, în vreme ce autorităţile palestiniene vor să facă din Ierusalimul de Est capitala unui posibil viitor stat.

Vaccinul, monedă de schimb pentru prizonieri din Siria

Săptămâna trecută, o sursă israeliană, citată de The Guardian, a declarat că guvernul a fost de acord să furnizeze în secret vaccinuri împotriva coronavirusului pentru ca regimul sirian să ajungă la un acord de schimb de prizonieri.

Acordul încheiat săptămâna trecută presupune ca Israelul să plătească Rusiei 1,2 milioane de dolari pentru a trimite în Siria vaccinul Sputnik V.

Deși nu este clar câte doze au fost cumpărate, afacerea este extrem de controversată. Sâmbătă, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „nu s-a folosit nici o doză din vaccinurile israeliene”. Cu toate acestea, el nu a comentat dacă guvernul său a plătit pentru aprovizionarea cu vaccin rusesc. Anterior, Netanyahu anunțase că o tânără israeliană care a trecut granița cu Siria este eliberată și se întoarce în țară. În schimb, guvernul israelian a returnat doi păstori sirieni pe care îi deținuse.

De asemenea, un alt raport sugera că premierul Netanyahu ia în considerare utilizarea vaccinurilor ca instrument pentru îmbunătățirea relațiilor cu țările arabe rivale.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.