Nevăzătorii arădeni vor avea acces la un dispozitiv audio, pentru ghidare la serviciile sociale

0
378

Nevăzătorii arădeni vor avea acces la un dispozitiv cu ghid audio pentru servicii sociale, pus la dispoziție de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Strategia națională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, 2014–2020 stabilește obligativitatea instituțiilor publice de accesibilizare în raport cu nevoile persoanelor cu dizabilități.
Dispozitivul este unul direcțional cu afișaj şi taste numerice tactile, cu caractere Braille. Acesta permite accesarea serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Arad și îndrumarea utilizatorului spre căile de acces, fiind inclus în echipamentele asistive dedicate persoanelor cu handicap. Înainte de a fi dat în folo­sință, în baza relațiilor de bună colaborare, aparatul a fost testat de membri ai Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Arad pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficiențe.
„Accesibilizarea mediului fizic, comunicațional și informațional reprezintă o prioritate pentru noi. În lipsa văzului, utilizatorii nevăzători recepţio­nează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz sau prin pipăit, astfel că persoanele nevăzătoare au nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă. Exact acest lucru face dispozitivul direcțional amplasat la intrarea în instituția noastră. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, așa cum este și site-ul instituției, declarat ca fiind cel mai prietenos și ușor de accesat de persoanele cu deficiențe de vedere care interacționează online cu instituția noastră” declară Erika Stark, directorul DGASPC Arad.
Odată accesat, sistemul audio redă mesajul selectat de persoana cu deficiențe de vedere în urma apăsării tastelor inscripționate în alfabetul Braille.
Peste 2.200 de persoane din județ sunt încadrate în grad de handicap vizual, dispozitivul pu­tând fi folosit zilnic de către acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.