tolea cjaZi de schimbări la Consiliul Județean, unde sâmbătă, 1 august, în cadrul unei ședințe convocate de urgență, a fost ales președintele interimar CJA. Așa cum era de așteptat, șefia administrației județene a fost prelută de Adrian Țolea. Unii dintre aleșii județeni care au dat curs ședinței l-au dezaprobat și chiar i-au cerut demisia.
Nicolae Ioțcu nu mai este șeful administrației județene nici în documente. Prefectura a emis vineri, 31 iulie, ordinul de suspendare a acestuia din funcția de președinte de Consiliu Jude­țean, imediat după comunicarea primită de la Tribunalul Timiş, comunicare potrivit căreia a fost instituit arestul preventiv faţă de fostul preşedinte CJA, pentru trafic de influență.
„La Instituția Prefectului – Județul Arad a fost înregistrată astăzi comunicarea Tribuna­lului Timiș privind insti­tuirea măsurii arestului preventiv față de Nicolae Petru Ioțcu, Președintele Consiliului Jude­țean Arad. Drept urmare, în baza prevederilor art. 71 alin. (1) și art. 108 alin. (2) din Legea 215/2001, Prefectul Județului Arad a emis un Ordin privind constatarea suspen­dării mandatului de Preșe­dinte al Consiliului Județean Arad, al domnului Nicolae Petru Ioțcu. Conform preve­derilor art. 71 alin. (3) din Legea 215/2001, suspenda­rea din funcție durează până la încetarea stării de arest pre­ventiv“, se arată în comunicarea emisă de Prefectura Arad.
După cum se specifică în anunțul făcut de Prefectură, Nicolae Ioțcu este însă suspen­dat de la conducerea CJA pe durata arestului preventiv. Deși pentru șefia CJA se fac socoteli, planurile ar putea fi stricate în cazul în care avocații fostului șef CJA ar obține cercetarea acestuia sub control judiciar.
Tribunalul Timiș a hotărât în data de 25 iulie arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, pentru 30 de zile, pentru trafic de influență.
În cursul zilei de marți, Curtea de Apel Timișoara a res­pins contestația președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, acesta urmând să rămână în arest preventiv.
Preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad, Nicolae Ioţcu (PNL), a fost ridicat vineri, 24 iulie, de la locuinţa sa din comuna Vladi­mirescu şi dus la sediul DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, unde a fost audiat pentru luare de mită.
În Ordonanţa de reţinere a procurorilor se menționează că „În cursul anului 2012, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pre­tins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la ni­ve­lul Consiliului Jude­ţean Arad, pentru atribuirea prefe­ren­ţi­ală a unui contract de achizi­ţie publică privind «Fur­ni­za- rea în leasing de echipamen­te me­dicale pentru dotarea Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă Arad», în valoare de 1.600.000 de euro“.
Alegerea lui Ţolea
Consilierii județeni – 22 la număr, s-au reunit sâmbătă de această dată, pentru a alege un vicepreședinte care să preia res­ponsabilitățile de președinte, după reținerea lui Nicolae Ioțcu.
Din Opoziţie a luat parte numai pesedistul Ioan Gligor, acesta votând împotrivă ordinea de zi a ședinței. Președintele Comisiei Juridice din cadrul CJA, Ioan Plaveti, a explicat că este nevoie să fie ales președinte unul dintre cei doi vicepreședinți, întrucât Nicolae Ioțcu a fost suspendat din funcția de pre­ședinte. Romulus Guţu a anunţat că nu candidează împotriva lui Adrian Ţolea.
Consilierii și-au exprimat po­ziția prin vot secret. Cum majoritatea aleșilor județeni au fost de la Putere, Adrian Țolea a fost ales președinte cu 20 de voturi pro și două voturi împotrivă.
Cerere de demisie după alegeri
Totuși, unul dintre consilieri l-a contestat pe Adrian Țolea. Consilierul Ioan Gligor i-a cerut acestuia demisia la finele șe­dinței. „Domnule Țolea, noi, totuși vă așteptăm demisia de onoare. Ați făcut parte din aceeași echipă a domnului Ioțcu și nu mai sunteți legitim să reprezentați interesele ce­tățenilor. Cred că este nevoie de un președinte «curat»“, a spus Ioan Gligor. Adrian Țolea i-a răspuns acestuia scurt, fără să intre în polemici. „În acest caz, există instituții abilitate la care vă puteți adresa“.
În finalul ședinței Adrian Țolea a făcut declarații: „În primul rând aş dori să mulţumesc colegilor care au fost prezenţi astăzi la şedinţa extraordinară organizată, în al doilea rând celor care au avut încredere în mine şi şi-au exprimat votul în favoarea mea pentru ca eu, din poziţia de vicepreşedinte, să pot exer­cita atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean în acestă perioadă în care dânsul este suspendat din funcţie. Prioritate pentru mine este să continui proiectele importante pe care le are instituţia. Vorbim despre investiţii în mai multe zone, proiecte pe fonduri europene şi publice. Este important pentru locuitorii judeţului Arad ca toate aceste proiecte să continue. Este important să asigurăm funcţionarea Consiliului Judeţean, a aparatului propriu şi a instituţiilor subordonate. În această perioadă dificilă trebuie să continuăm cu calm, cu res­pon­sabilitate, cu seriozitate, cu profesionalism”.
Adrian Ţolea îşi va exercita mandatul de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad până în momentul în care instanţa va decide ridicarea măsurii ares­tului preventiv în cazul lui Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției