contractUnitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean va fi extinsă şi modernizată din primăvara aceasta, astfel încât intervenţia pentru cazurile critice să poată fi asigurată mai bine decât până acum. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat ieri, iar fondurile necesare ce se ridică la peste 2,7 mili­oane de lei vor fi alocate de Consiliul Judeţean Arad.
O firmă din Arad a fost aleasă prin licitaţie să realizeze proiectul „Extindere, reabilitare, și modernizare  Unitate de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Arad”, în valoare de 2.744.000 de lei. Prin execuția acestei lucrări se va reamenaja corpul existent al UPU în suprafață de 615 de metri pătraţi şi se va realiza o supraetajare de 215 de metri pătraţi. Suprafaţa unităţii va fi extinsă cu 230 de metri pătraţi, astfel încât, suprafața totală desfășurată a UPU-SMURD la finalizarea construcției să fie de 1.060 de metri pătraţi.
Modernizarea şi extinderea UPU este extrem de importantă în contextul unirii unităţilor spitaliceşti – Municipal, Matern şi Judeţean şi al numărului mare de cazuri de urgenţă. Compartimentul de Primire Urgențe existent în structura fostului spital municipal, astfel încât toată urgenţa este asigurată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă prin acestă unitate care funcționează la sediul central. Prin crearea la Arad a bazei aeriene pentru elicopterul SMURD, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este implicat în derularea intervențiilor medicale din întreaga zonă de Vest, deservită de elicopterul medical. Ca atare, volumul de muncă desfășurat prin UPU- Arad  a crescut astfel mult. În urma extinderii, numărul de paturi va creşte de la 18 la 33 şi se vor reduce timpii de așteptare pentru desfășurarea actului medical de urgenţă. La semnarea contractului, conducerea CJA a subliniat că în contextul proiectelor de investiţii, administraţia are mare nevoie de bani de la Ministerul Sănătăţii.
„Lucrările de extindere şi mo­dernizare vor începe din această primăvară, iar extinderea se va realiza în acest an. Avem soluţii pentru ca lucrarea să poată fi plătită la timp. În prezent se desfăşoară lucrări şi au fost anunţate mai multe proiecte de investiţii noi. Am investit în modernizarea sistemului medical de la preluarea în administrare a Spitalului Judeţean în jur de patru milioane de euro şi avem angajamente pentru alte investiţii în valoare de alte patru milioane de euro. Sperăm însă că vom fi sprijiniţi de Ministerul Sănătăţii pentru acestea prin alocarea de fonduri. Ne-am angajat la investiţii majore deşi, conform prevederilor legale, ca şi administraţie am avea de sus­ţinut o contribuţie de doar 5 la sută din valoarea lucrărilor“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Angajări şi dotări cu aparatură
Managerul Spitalului Judeţean, Teo­dora Olariu a susţinut că extinderea UPU va fi completată şi dotarea cu aparatură. De asemenea, aceasta a mai spus că se va recruta personal medical. „Avem nevoie de această investiţie în primul rând pentru preluarea nu­mărului mare de cazuri de urgenţă, dar şi pentru acreditarea spitalului. Numărul bolnavilor trataţi la noi este deja în creştere în urma investiţiilor făcute. Trebuie să men­ţionez că nu este vorba doar de ex­tindere, cât şi de dotare cu aparatură medicală. Va trebui de asemenea să angajăm medici“, a susţinut aceasta.
Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a mai spus că în prezent se lucrează la proiectul tehnic pentru relocarea sec­ţiei de Boli Infecţioase Adulţi. Aceasta ar urma să fie relocată după extinderea şi modernizarea compartimentului de Boli Infecţioase Copii.
Numărul cazurilor de urgenţă a crescut mult în ultimii ani la Arad. Dacă în 2010 au fost preluate aproape 55.000 de cazuri, anul trecut, numărul acestora a ajuns la 63.890.

Recomandările redacției