Nicolae Ioţcu: „Comunele şi oraşele nu vor avea bani pentru proiectele începute”

0
281

iotcuNicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, acuză Guvernul Ponta că, prin promovarea Bugetului de Stat pe anul 2015, pune într-un real pericol dezvol­ta­rea judeţului nostru.
„Comunele şi oraşele se văd în postura de a nu avea bani pentru a cofinanţa proiectele accesate. Cea mai mare pro­blemă este cea a proiectelor europene, unde contribuţia tuturor unităţilor administrativ-teritoriale este de peste două milioane de lei. Aici mă refer doar la proiectele proprii ale fiecărei primării, proiecte care au termen de finalizare anul 2015. De asemenea, pe proiectul de Modernizare a Infrastructurii de Apă-Canal, cofinanţarea comunelor şi oraşelor care beneficiază de acest proiect se ridică la circa 4,5 milioane de lei. Dacă luăm în calcul şi cofinan­ţarea Consiliului Judeţean la diferite proiecte cu fonduri europene, care se ridică la 2,134 milioane de lei, aici incluzând investiţii la Spitalul Judeţean, unităţi de învăţământ, deşeuri, protecţie socială, ne apropiem de 9 mili­oane de lei”, a declarat Nicolae Ioţcu.
De menţionat că foarte multe comune mai au proiecte în derulare şi pe alte programe, cum ar fi PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), unde au nevoie de cofinanţare sau PNDR (Programul Naţional de Dezvol­tare Rurală), care necesită re­surse financiare pentru susţi­- nerea proiectului, incusiv TVA. Nicolae Ioţcu atrage atenţia că foarte multe primării vor trebui să renunţe practic orice formă de dezvoltare a localităţilor pentru a putea plăti cofinanţarea proiectelor aflate în derulare. „Nu vreau să fiu pesimist, dar strategia Guvernului va lovi tot în cetăţeni, pentru că primăriile vor fi nevoite să abandoneze proiecte aflate deja în derulare şi vor pierde fonduri nerambursabile din cauza faptului că le este pusă în pericol chiar şi funcţionarea. Există riscul ca mai multe comune şi oraşe să nu-şi poată încheia anul, ca acoperire bugetară. Totul, din cauza unui guvern incompetent care de aproape trei ani continuă să facă experimente în detrimentul românilor”, a mai precizat Nicolae Ioţcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.