iotcuPentru președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu, ședința CJA de finalul anului nu a fost doar un motiv de bilanț. După ce a vorbit despre cele mai importante realizări ale anului, Nicolae Ioțcu a prezentat un „top“ al marilor dezamăgiri din 2013, protagoniștii fiind parlamentarii USL arădeni, care nu au susținut dezvoltarea județului. „Pentru Consiliul Județean a fost un an bun și sperăm ca în 2014 să ne putem continua proiectele. Spe­răm ca pentru consilieri să fie un an la fel de bun și mă refer la aprobarea proiectelor în CJ, proiecte care duc la dezvoltarea județului“, a spus președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu. În continuare, Nicolae Ioțcu a vorbit despre eșecurile de amploare din acest an, ale puterii centrale, precum și ale parlamentarilor locali. „Am făcut un «clasament» al dezamăgirilor pe 2013, din punct de vedere administrativ și politic. Cea mai mare din dezamăgire a mea este legată de incapacitatea puterii centrale și a reprezentanților USL în Parlament. În primul rând, pentru că nu au reușit să susțină județul Arad, ca să-și finalizeze pasajele peste centura Aradului. În al doilea rând, pentru că rămân în incertitudine cele două drumuri județene Arad – Șiria – Seleuș și Arad – Felnac, drumuri care sunt în continuare  în curtea Ministerului Dezvoltării, care nici nu investește, dar nici nu le predă comunității locale. Și a treia mare dezamăgire este pentru că, pe lângă faptul că, Guvernul României nu a alocat anul acesta banii necesari pentru persoanele în dificultate și mă refer la persoanele cu dizabilități, face un lucru grav împotriva comunității locale. Mai exact, prin Ordonanța de Guvern 103, cea care va duce la stoparea investițiilor în întreaga țară, Guvernul obligă consiliile județene și primăriile să asi­gure minim 25 la sută din resursele financiare pentru această categorie socială. Este extrem de grav, deoa­rece acești bani vor trebui luați din partea de investiții din buget. Este neprincipial să fie date atribuții consiliilor județene și primăriilor, fără a le fi asigurate fonduri. Acesta este un atac făcut împotriva administrații­lor“, a spus președintele CJA. Din estimări, acești 25 la sută care vor trebui asigurați de administrații ar fi aproximativ un milion de lei, bani cu care, după cum spune Nicolae Ioțcu, spre exmplu se puteau face investiții mari în sistemul de Sănătate. Construcția Spitalului TBC din municipiu costă în jur de 12 milioane de lei. „Le urez celor care reprezintă Aradul mai multă inteli­gență și să se impună la București. Au fost trimiși de arădeni să fie reprezentați, nu de cei de pe malul Dâmboviței“, a conchis Nicolae Ioțcu.
Cerere pentru Guvern
Ordonanţa 103 dată de Guvern, care pune în cârca primăriilor şi a consiliilor judeţene, parte din responsabi­litatea asigurării banilor pentru per­soa­nele cu handicap stârneşte in­dignarea conducerii administraţiei judeţene.
Este vorba despre sumele de bani cuvenite persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 103, în 2014, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să aloce sume din bugetele locale ale acestora, dar nu mai puţin de 25 la sută.
„Guvernul instrumentează cu cinism o diminuare a capacităţii de investiţii, a autorităţilor locale. Banii pe care ar fi trebuit să îi dea Guvernul, va trebui să îi asigure autorităţile locale. În loc să ne lase să investim, ne obligă să preluăm din cheltuielile Statului. Aceasta este descentralizarea în viziunea USL – ne mai dă câte o cocoaşă, să testeze limita suportabilităţii. Autorităţile locale mici vor avea mari probleme în asigurarea acestor fonduri. În judeţul Arad sunt primării care nu au putut finanţa nici două luni plata persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora, dar Guvernului nu îi pasă nici de ele, aşa cum nu l-a interesat nici de persoanele cu han­dicap din judeţul Arad, pe care le-a lăsat de izbelişte“, a mai spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.
În opinia lui Nicolae Ioţcu, Statul ar trebui să înţeleagă că, sufocarea administraţiilor locale nu înseamnă des­centralizare, iar transferarea la nesfârşit în sarcina lor a unor obligaţii nu are efect pozitiv. „În situaţia în care statul a redus dramatic fondurile pentru investiţii, constatăm că Guvernul constrânge şi administraţiile locale să procedeze la fel. Cu alte cuvinte, dacă nu e capabil să inves­tească, guvernul USL nu îi lasă nici pe alţii să o facă! Efectul acestei decizii se va vedea în activitatea agenţilor economici, în salariile angajaţilor şi în încasările la buget. Cineva, acolo, sus, gândeşte superficial şi acţionează fără să evalueze consecinţele“, a mai precizat Ioţcu.
Nicolae Iotcu cere Guvernului să îşi reconsidere atitudinea faţă de admi­nistraţiile locale şi să nu fie un adversar al acestora, dând măsuri care limitează oportunităţile de dezvoltare ale comunităţilor.

  • ion spune:

    Am vazut cat sunteti de corecti ! V-am sugerat sa treceti la dezamagiri pe primarul Halmagiului , Toca , dar voua va plac numai laudele asa ca ati sters comentariu .. RUSINE !!!

  • Lica spune:

    Acum te doare ARAD-SELEUS? Dar pina acum de ce nu te-a durut? Care a fost modalitatea prin care te-ai pricopsit cu atita avere si cu Moara cu Noroc? Hai invata-ne si pe noi care au fost metodele de imbogatire??????De ce nu s-au finalizat pasajele cit timp erau oranjatii la butoane?De ce nu amintesti nimic de Boc si Alifie-Ungureanu care au taiat banii pentru pasaje pe vremea cind erati toti la butoane? Ne vorbesti doar de ce-ti vine bine dumneata si partidului pe care-l reprezinti? Mai aveti si tupeul sa arborati benere cum ca <>!!!! Nu s-a predat Arad -Seleus autoritatilor locale pentru ca justitia nu a descilcit murdariile contractelor acordate de voi lui Nelu Iordache,acum vreti rapid sa se stearga cu buretele tot si sa primiti bani pentru a va continua opera de jecmanire.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției