Săptămâna care a trecut am fost oaspetele comunei Archiș, o comună pe care o vizitam frecvent pe vremea când Nicolae Valea era primar. Din păcate, domnia sa a decedat în urmă cu câțiva ani, din cauza unor probleme de sănătate. Acest om, Nicolae Valea, timp de 25 de ani a păstorit această frumoasă comună. În rândul comunității, nu era persoană care să nu îl vorbească de bine. Era foarte greu să nu îi apreciezi calitățile, atât din punct de vedere al administrației, cât și ca om. Era un suflet nobil, care nu lăsa pe nimeni neajutorat.

Îmi amintesc cum spuneau cetățenii din Groșeni, Archiș și Nermiș: „primarul nostru“. Și continuau: „Nu mai are nicio localitate primar ca al nostru“. Ce-i drept, a și făcut foarte multe pentru comunitate.

Acum, când am fost la Archiș, după o perioadă mai îndelungată de timp, am întrebat niște cetățeni dacă se cunoaște lipsa domnului Valea de la cârma primăriei. Cu lacrimi în ochi, mi-au răspuns că „ne pare rău după el, dar asta i-a fost soarta. Dar este acum copilul lui în loc și credem că este pe urmele tatălui său. Este înzestrat cu aceleași vorbe frumoase și, la fel ca tatăl său, nu te lasă să pleci până nu încearcă tot ce se poate face pentru a-ți rezolva problemele“.

Nu l-am cunoscut pe noul primar al comunei Archiș până la Moneasa și atunci am și stabilit această întâlnire, care a avut loc săptămâna trecută la sediul primăriei din Archiș.

Domnule Nicolae Valea sunteți la primul mandat de primar?

– Da, sunt la primul mandat de primar. Ambiția mea a fost să iau locul tatălui meu. Să-mi administrez și să gospodăresc comuna noastră. Nu am vrut să ajungă pe mâna altora – asta a fost ambiția mea, iar Dumnezeu mi-a ajutat.

După ce terminăm discuțiile la birou mergem pe teren.

– Da, evident că vom merge în toată comuna, inclusiv în Satul de Vacanță.

Ce proiecte aveți, domnule primar Nicolae Valea?

– Am proiecte de pe timpul lui tata, cu electrificarea Satului de Vacanță și pe Anghel Saligny cu modernizarea unor străzi care au mai rămas și care au fost prinse în proiect, în Archiș – Groșeni. Și niște străzi care nu au fost prinse și trotuare în satul Nermiș. Dar, în fond, să știți că vom asfalta străduțe în Satul de Vacanță. O să mergem și veți vedea despre ce este vorba.

Deci mai am proiecte depuse tot de pe vremea lui tata, pe PNDL, care vizează modernizarea Centrului de comună Archiș. În perioada următoare voi începe amenajarea Centrului localității Groșeni. Mai avem în vedere și amenajarea parcului din fața școlii de la Groșeni, dar pot spune că lucrările la acest parc de joacă sunt spre finalizare. De asemenea, avem grădiniță nouă în Groșeni.

Am finalizat lucrările la Capela mortuară din Archiș, pe care am dotat-o cu scaune și celelalte utilități necesare pentru buna funcționare.

Anul trecut am decolmatat albia Văii în Groșeni și Archiș, iar acum veți vedea că lucrăm la vopsitul balustrăzilor.

Am achiziționat un utilaj, buldoexcavator, cu toată gama de ansamble pentru a-l putea folosi la mai multe lucrări de care avem nevoie într-o comunitate. Acest utilaj a fost achiziționat din bugetul local.

Sunt frumoase viziunile unui primar tânăr, care a realizat multe în aproape doi ani, dar asta este: „Omul sfințește locul“, iar aici la Archiș acest lucru se vede din plin.

După terminarea discuțiilor pe care le-am purtat la birou, ne-am deplasat împreună prin toată comuna Archiș, vizitând și localitățile Nermiș, Bârzești și Groșeni. Am urcat și la Satul de Vacanță, o zonă superbă. Dealurile sunt acoperite cu păduri de diferite specii de arbori, izvoarele de apă sunt amenajate frumos, există locuri speciale destinate pentru odihnă, cu mese, scaune. Se vede mâna de gospodar a primarului. Cei care au case de vacanță încep să își facă simțită prezența: vegetația este ținută sub control, dar mai este timp, pentru că în această zonă vremea a fost de-a binelea răcoroasă. Dar, din tot sufletul vă recomand să vizitați această zonă, pentru că, într-adevăr, este superbă!

Acum, că am și avut șansa și onoarea să îl cunosc, pot spune că îl apreciez mult pe tânărul primar Nicolae Valea. Am rămas profund impresionat de modul în care administrează această comună și am fost atent cum a vorbit cu niște cetățeni. Este vorba de cei șapte ani de acasă, pentru că de acolo pleacă întotdeauna totul. Și la sediul primăriei am aruncat privirea prin birouri și în alte părți, iar mâna de fier și buna organizare a primarului este simțită și acolo. Se vede cine este la cârma comunei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției