Datoria la nivel global a atins un nou record în primul semestru al anului 2018, de 247 de mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acesteia aparţinandu-i sectorului ne-financiar, se arată în datele unui raport conceput de Institute of International Finance (IIF).
Datoria la nivel global a atins reprezintă peste 318% din PIB-ul de la nivel global. Din acest total de 247 de mii de miliarde de dolari, 186 de de mii de miliarde de dolari aparţin sectorului ne-financiar.
„Sectorul corporatist este puternic influenţat şi poate fi foarte vulnerabil la rate mai mari ale dobânzii”, a avertizat Joseph LaVorgna, economist şef pentru cele două continente americane al băncii franceze Natixis, conform Mediafax. Joseph LaVorgna a mai precizat că datoria corporativă faţă de PIB atât de ridicată se dato­rează ratei dobânzilor foarte scăzute.
În schimb, Mike Thompson, Preşedinte al Serviciului de Consultanţă pentru Investiţii din cadrul Standard & Poor‘s, citat de CNBC, este de părere că un rol îl joacă şi şi volatilitatea pieţei, precum şi inflaţia ge­nerată de războiul sino-american. Acesta din urmă putând avea un efect exagerat asupra activelor, în ciuda rezistenţei surprinzătoare a pieţelor de până acum.
Însă conform raportului conceput de Institute of International Finance (IIF), nu doar debitorii americani sunt expuşi ris­cu­rilor, ci şi cei ai pieţelor emergente, mai ales pe fondul creşterii randamenteler şi a rate­lor dobânzilor, fenomen care scumpeşte semnificativ refinanţarea şi rambursarea datoriilor în dolari.

Recomandările redacției