Pentru pasionații de cultură, istorie și în general, pentru arădenii dornici de evenimente inedite, sâmbătă este noapte albă. Pe 18 mai este Noaptea Muzeelor atât în municipiu, cât și în Lipova și Șiria! Organizatorii au pregătit un program deosebit: expoziții de anvergură internațională, întâlniri cu personalități, spectacol de povești și ateliere, reenactment istoric.

#noapteamuzeelor 2019 aduce la Muzeul de Ară artiști de prestigiu, cu lucrări expuse în Europa, Asia și America! Se intră sear la 20.00, iar închiderea se face în noapte, abia la ora 2.00.

Astfel, expoziția „Un alb surâs“ a Doinei Mihăilescu propune artă contemporană prin linie, semn, figură, culoare, fața văzută a spiritualității, în esență a sacrului, filtrată prin credință, educație și lecturi, imaginată prin trăirile artistei. In anul 2000, artistei i se acorda Premiul I, pentru Expoziția de pictură bizantină de la Los Angeles (SUA).

O altă expoziție de pictură va încânta arădenii. Este vorba de cea a pictorului Eugen Popa – 100 de ani de la naștere.

Cu origini în zona Săvârșinului, călător prin lume,Eugen Popa este reținut de istoria artei românești drept pictor, colorist prin excelență (n.a îndeosebi în peisaje și naturi moarte), și grafician. În această ultimă calitate, a realizat o sinteză între descriptivismul desenului european și tradiționala tehnică sintetică extrem orientală.

În urma acordului cultural între România şi China, artistul Eugen Popa si sotia sa Eugenia Popa Hagiu au lucrat la Academia de Arte Plastice din Hangzhow, operele celor doi artisti fiind expuse la Beijing. Pentru întreaga activitate i s-a decernat “Diploma de onoare” şi “Meritul Cultural Chinez”. În 1963 era ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Curatorul expoziției este Adriana Pantazi, Complexul Muzeal Arad.

Urmează apoi # kinema ikon / JOSÉPHA BLANCHET  (Franța): „Fall Out“.

La Muzeul de Artă, mai precis în curte va fi o expoziție și un atelier semnat Adrian Sandu.  

La sala „Clio“, din strada Horea, între 20.00 și  2.00 dimineața este vernisată expoziția „100 de ani de administrație românească la Arad. Pasionații de istorie pot retrăi din entuziasmul strămoșilor lor, de acum un secol, când armata română intra în urbea noastră.

În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici.

Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: „Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești la Arad“.

Reenactment istoric

La Palatul Cultural, publicul arădean va avea parte de o premieră – expoziție  reenactment istoric, acțiune a Asociației IR 33 Cetatea Aradului 

Actrița Giorgiana Popan are pregătit un atelier de povești și poate fi văzută o colecție aparte și anume, donația Comunității Evreilor din Arad/Familia Goldschmidt-Braun / Braun Margareta. Este vorba de fotografii și tablouri de familie, obiecte personale, scrisori din război, documente personale și oficiale reconstituie povestea mai multor generații ale unei familii, dar și secvențe din istoria unei comunității.

Programul cuprinde și expoziția „Fotbalul Arădean, de la începuturi la consacrare (1899-1972)“, acesta fiind un punct de întâlnire celor pasionați de fotbal, istorie și UTA. Clubul Old Boys UTA va fi reprezentat la acest eveniment de Gyuri Vasczi.

La Palatul Cultural, (n.a intrarea dinspre Parcul Copiilor) mai poate fi văzută expoziția „Minunile stupului“, cu exponate ce aparțin apicultorilor arădeni și timișoreni, unele având o vechime de 100 de ani.

Atractivă este și ezpoziția de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul tău?“, deschisă to aici. Nu în ultimul rând vor mai fi ateliere de pictură pentru copii și adulți.

Mai multe detalii pot fi obținute și accesând  https://www.facebook.com/complexul.muzealarad.

Recomandările redacției