Noi condiții pentru arădenii care doresc să lucreze în Marea Britanie

0
236

 Din acest an, arădenii ce doresc să muncească în  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor trebui să se informeze despre condițiile în care pot lucra acolo.

Prin urmare, deplasările arădenilor în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislația acestui stat în materie de imigrație și va fi implementat un sistem de imigrație pe bază de puncte (points based immigration system), care se aplică tuturor cetățenilor europeni, inclusiv români, precum și cetățenilor din state terțe.

Precizăm că noile condiții ale sistemului de imigrație britanic nu se aplică cetățenilor europeni, inclusiv arădenilor, care s-au înscris deja în sistemul EU Settlement Scheme sau care sunt eligibili să o facă, până la data de 30 iunie 2021.

Cetățenii din Arad vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză.

Situația se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfășoare activități lucrative. În acest context, cetățenii români vor trebui să obțină în prealabil o viză.

De asemenea, până la 30 septembrie 2021, arădenii pot intra în Regatul Unit ca și în prezent, cu pașaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, aceștia vor avea nevoie de pașaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptați de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetățenii europeni înregistrați în Schema de Înregistrare EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale atrage atenția că toți cetățenii  care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-și dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligați să obțină o viză.

Astfel, arădenii care doresc să muncească în acest stat, vor putea obține viza în baza respectării unor condiții cumulative specifice fiecărui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze.

Pentru informații suplimentare privind sistemul de imigrație al Regatului Unit, inclusiv cerințele pentru lucrători, vă recomandăm să accesați:  https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

De asemenea, cetățenii care au solicitări de clarificare pe tema Brexit le pot trimite pe adresa de email dedicată, brexit@mmuncii.gov.ro sau pot contacta atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Londra, la adresa de email londra.social@mae.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.